Četiri seksualna problema koji pogađaju žene svih životnih dobi

Ilustracija

Seksualni problemi mogu biti itekako frustrirajući, ne samo zato što mogu naštetiti seksualnom životu žene, već i njenoj vezi.

Najnovije istraživanje, provedeno u Belgiji, pokušalo je otkriti kako dob utiče na različite vrste seksualnih disfunkcija kod žena, kao što su nedostatak seksualne želje, uzbuđenja, poteškoće ili nemogućnost postizanja orgazma, te bol tokom odnosa.

U istraživanju je učestvovalo nešto više od 15.000 žena, u dobi od 16 do 74 godine, a svaka od njih ispunila je online anketu o svom seksualnom životu. Ispitanice su se o njemu morale izjasniti ocjenama od 0 do 3.

Ocjena 0 je označavala odsutnost problema, a ocjena 3 ozbiljan problem. Istraživači su otkrili kako su se neki problemi, za koje se vjerovalo da se javljaju s godinama, javili i kod mlađih žena.

1. Manjak seksualne želje

On je najrjeđi među mladim ženama, no još uvijek pogađa nešto više od 10 posto žena između 20 i 24 godine, oko 20 posto žena u dobi između 25 i 29 godina, te je najčešći među ženama u 50-im i 60-im godinama. Iako se on povećava s godinama, manjak seksualne želje definitivno nije problem samo starijih žena, a tome svakako pridonosi svakodnevni stres, iscrpljenost, problemi sa samopouzdanjem, antidepresivi, kontracepcijske pilule…

2. Manjak seksualnog uzbuđenja

Poteškoće s podmazivanjem jednake su i kod žena u dobi od 16 godina i žena od 49 godina. Nakon menopauze i hormonalnih promjena, te su razlike bile još veće. Takvi problemi mogu dovesti do bolnih odnosa pa se problem ne može tako lako ignorisati, a kao odlično rješenje stručnjaci navode upotrebu lubrikanata.

3. Poteškoće ili nedostatak orgazma

Ove poteškoće u 25,4 posto slučajeva pogađaju žene između 20 i 24 godina, a postupno se smanjuju u kasnim 20-im, 30-im i 40-im godinama, te ponovno rastu u pedesetima. Kao razlog tome, stručnjaci navode činjenicu da u ranim 20-ima žene najčešće imaju povremene partnere za seks, a brojna su prijašnja istraživanja otkrila kako je tako ženama puno teže postići orgazam. Kako žene stare, tako je vjerovatnije da su pronašle stalnog seksualnog partnera, s kojima im je ugodnije i koji zna o tome šta ih uzbuđuje, šta dovodi do boljih i češćih orgazama.

4. Bolni seks

O ovom problemu najviše su izvijestile žene u dobi između 16 i 19 godina, a bio je manje zastupljen među ženama u 30-im i 40-im godinama. Postotak se ponovno povećao među ženama u njihovim 50-ima, što je vjerovatno posljedica menopauze i hormonalnih promjena.

fokus.ba