Portal 072info

​„Naša djeca“ kod predsjedavajuće Subašić

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić, predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas je upriličila prijem i radni sastanak sa predstavnicima udruženja „Naša djeca“ Zenica. 

Povod za sastanak je projekat „Inkluzivni centar za djecu“ koji su „Naša djeca“ objavili na najvećoj globalnoj platformi Global giving. Predsjedavajuća je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja izrazila zadovoljstvo idejom za ovakav projekat i izrazila punu podršku sa nadom da će potrebna sredstva biti prikupljena, a projekat biti u potpunosti implementiran.
Riječ je o projektu koji se po samom programu naziva Septembarski accelerator, a Udruženje je imalo period od 10 dana da skupi iznos od 5.000 dolara (rok za prikupljanje ističe sutra, 30.09.). 
„Projekat je kreiran na osnovu analize realnih potreba djece u gradu Zenici.  Jako mali broj djece nije u mogućnosti da pohađa neki vid predškolskog obrazovanja i neformalne edukacije. Procjenjuje se da je od otprilike 8000 djece uzrasta do 6 godina, samo njih 700 uključeno u obdaništa. Prema našim iskustvima i saznanjima, neophodno je da se djeci osigura prostor i mjesto, kao i besplatan program koji će razvijati njihove potencijale od najranije dobi – dobi koja je najznačajnija za djetetov kognitivni, emotivni i socijalni razvoj. Također, potrebno je svoj djeci dati jednaku priliku da se uključe, pa zbog toga će Centar imati inkluzivni karakter i sve aktivnosti će biti besplatne. Aktivnosti koje provodimo sa djecom ostavljaju dugoročne efekte, što znači da ta djeca postaju odgovorni građani koji poznaju svoja prava i obaveze, i koji samim tim mogu danas sutra biti oni koji stvaraju promjene“ naveli su predstavnici Udruženja „Naša djeca“ Zenica, a namjera je da se i  nakon završetka programa preko Global giving-a, nastavi prikupljati ostatak sredstava neophodnih za implementaciju aktivnosti. 
Ovom prilikom, predstavnici Udruženja su se zahvalili predsjedavajućoj Skupštine Kantona koja je Projekat prepoznala kao bitnu aktivnost za djecu grada Zanica i dala punu podršku realizaciji Projekta, ali i podršku drugim projektima koji za cilj imaju  – da se djeci osiguraju bolji uslovi za razvoj i odrastanje. 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box