Portal 072info

​Rasvijetljeno 18 teških krađa u Zenici

U proteklom vremenskom periodu, na području grada Zenica, evidentirano je izvršenje više teških krađa u stanove, na način da su počinitelji navedenih krivičnih djela, uglavnom u noćnim satima, koristili odsutnost vlasnika istih, te podesnim predmetima nasilno otvarali balkonska vrata i prozore stanova koji se nalaze u prizemlju zgrada, odnosno provaljivanjem ulazili u unutrašnjost, vršili premetačinu stvari i predmeta i otuđivali zlatni nakit, novac, televizore, laptope, te druge vrijedne predmete.
Poduzimajući operativne aktivnosti na prikupljanju informacija i saznanja u cilju rasvjetljavanja, te dokumentovanja navedenih teških krađa, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su identifikovali izvršioce istih, a radi se o sljedećim licima:
1. malodobni H.A., rođen 1999. godine,
2. malodobni H.K., rođen 2002. godine,

3. malodobni N.E., rođen 2001. godine,

4. H.N., rođen 1983. godine,

5. F.G., rođen 1985. godine,

6. B.N., rođen 1981. godine,

7. A.A., rođen 1988. godine, i

8. A.N., rođen 1978. godine, sva lica iz Zenice.

Tokom poduzimanja mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela, policijski službenici su, na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršili pretrese stanova koje koriste navedena lica, kojom prilikom je pronađena veća količina predmeta koji potiču iz krivičnih djela. 
Svi izvršioci su lišeni slobode i privedeni u službene prostorije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, tokom koje su policijski službenici, koristeći dokaze i saznanja tokom dokumentovanja teških krađa iz proteklog perioda, te tragove sa lica mjesta, utvrdili da su navedena lica, u vremenskom periodu maj-avgust 2016. godine, izvršila 18 teških krađa na području Zenice, tačnije lokaliteta: Crkvice, Jalija, Odmut, Blatuša i Pišće.

Policijski službenici nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju naznačenih krivičnih djela, nakon čega će protiv navedenih lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box