EVO NOVCA ZA ŽRTVE POPLAVE: Federacija očekuje 150 miliona maraka dividende od

Podijelite vijest

Vlada Federacije dobiće u ponedjeljak 26. maja 20 miliona od ukupno 99 miliona maraka dividende od BH Telecoma za ovu godinu ali još uvijek nije poznato da li će taj novac biti iskorišten za pomoć ugroženima u poplavi.

Federacija bi ove godine trebala imati više od 100 miliona maraka dividende od vlasništva u nekoliko kompanija koje posluju sa dobiti.
Od Vlade Federacije nismo uspjeli saznati da li je razmatrana mogućnost da se ovaj novac utroši na oporavak od poplava. Naš upit Uredu za odnose s javnošću proslijeđen je Ministarstvu finansija.

Tamo nam je rečeno da oni nemaju nikakve nadležnosti u ovakvom odlučivanju i da je takva vrsta odluke u isključivoj nadležnosti Vlade. Potvrdili su nam da za sada ne postoji nikakva slična odluka.

Milioni na raspolaganju

Planiranim budžetom za 2014. godinu, Federacija bi trebala da naplati 119 miliona maraka od dividendi. Najviše novca, 99 miliona, dolazi iz BH Telecoma.

Glasnogovornica ove kompanije potvrdila je za Žurnal da je plan bio da se dobit od dividende, 1,73 marke po dionici, Vladi isplati u dva dijela – u prvom dijelu 60 a u drugom 40 posto ukupne dividende. Dopisom od 19. maja Vlada je zatražila drugačiju isplatu dividende. Prva rata od 20 miliona bit će uplaćena 26 .maja, druga od 40 miliona do 25. juna a treća od 39 miliona do 5. jula ove godine.

Vlada očekuje i dividendu od Bosnalijeka, Elektroprivrede te Fabrike duhana Sarajevo gdje ima udio u vlasništvu od 39,9 posto. Kompanija je proteklu 2013. godinu završila sa nešto manje od četiri miliona maraka dobiti. Finansijski izvještaj pokazuje i 49,5 miliona maraka neraspoređene dobiti iz ranijih godina.

Ekonomski analizičar iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Duljko Hasić kaže da bi se što prije trebala pokrenuti sredstva iz dividendi i akumulirane dobiti kompanija u kojima Federacija ima svoj udio.

– Ovo je trenutak kada bi preduzeća trebala pomoći u sanaciji šteta od poplava – smatra Hasić i dodaje da se sredstva od dividendi mogu iskoristiti za pomoć od poplava:

Pored dividende, značajnije nego ikada, akumuliranu dobit treba namjenski usmjeriti.

Ne očekuje nas ništa dobro

Hasić smatra da ako turske kompanije mogu poslati 10 kamiona namještaja, onda i domaće kompanije moraju učestvovati više u pomoći.
– Do sada se dividenda trošila u budžetske svrhe a sada bi Vlada morala donijeti odluku da se taj novac iskoristi kao pomoć, ako ima prostora i iz akumulirane dobiti kompanija – objašnjava Hasić i dodaje kako bi Vlada trebala utjecati na donošenje odluka da se dobit kompanija ne reinvestira, što je čest slučaj u domaćim kompanijama, nego da se planski iskoristi za pomoć poplavljenim područjima što je moguće prije:

To treba uraditi što prije jer nas očekuje ljeto, visoke temperature i Svjetsko prvenstvo u fudbalu kada će biti sve manje vijesti o poplavama i štetama.

Kaže kako je jedna trećina svih domaćih kompanija pogođena poplavama, posebno industrijska proizvodnja.

– U potpunosti su uništena poljoprivredna zemljišta – kaže Hasić i objašnjava da je zemljište kontaminirano, na njemu su mine i potpuno je skinut sloj obradive površine: Godina za poljoprivredu je izgubljena.

Hasić smatra da tokom ljeta i jeseni ne možemo očkivati “ništa dobro”.

– Neminovno je da će cijene rasti jer je naša proizvodnja uništena pa će i ponuda biti manja, morat ćemo da uvozimo više i zbog toga će cijene rasti.

Do trenutka pisanja ovog teksta od Vlade Federacije nismo dobili odgovor da li je uopšte razmatrana mogućnost da se novac od dividendi iskoristi za smanjenje štete od poplave.

zurnal.info