Portal 072info

Baš nemamo sreće za žrijebom: Evo kako Zmajevi mogu probiti irski bedem!

Bosna i Hercegovina baš nema sreće u žrijebovima za baraž. Nakon što je u dva dosadašnja baraža u kojima je učestvovala izvukla favorizirani Portugal, BiH je i ovaj put dobila najtežeg mogućeg protivnika – Irsku.

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

Prvu veliku priliku da se plasira na veliko takmičenje Bosna i Hercegovina je imala je 2010. Pod vodstvom Ćire Blaževića, naša reprezentacija je u izuzetnoj snažnoj grupi završila druga iza tada aktuelnog evropskog i budućeg svjetskog prvaka Španija, ostavivši iza sebe Tursku, Belgiju, Estoniju i Armeniju.

Pred izvlačenje parova baraža, FIFA je iznenada odlučila da će reprezentacije biti podijeljene u dva bubnja, jedan rezervisan za nosioce drugi za četiri slabije rangirane reprezentacije, čime se, naravno, nastojalo olakšati velikim reprezentacijama i zbog čega je iz sasvim očekivanih razloga uslijedila bura protesta slabije rangiranih ekipa. BiH je tada zapala sudbina da bude u bubnju sa slabijim i od svih reprezentacija izvuče vjerovatno najtežeg protivnika – Portugal.

U prvoj utakmici u Lisabonu Zmajevi su pružili odličan otpor i izgubili s minimalnih 1:0, uz nekoliko propuštenih čistih prilika za gol. Ipak, u toj utakmici engleski sudija Martin Atkinsom je podijelio žute kartone gotovo svakom bh. igraču kojem je prijetila opasnost od neigranja u sljedećoj utakmici. Tako desetkovani, Zmajevi u uzvratnoj utakmici u Zenici i nisu imali previše šanse, te su uz još jedan minimalan poraz morali da se oproste od Svjetskog prvenstva. 

Dvije godine kasnije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, BiH, ovaj put predvođena Safetom Sušićem, je ponovo završila druga, ovaj put iza Francuske, ponovo je bila u baražu, ponovo u drugom bubnju i ponovo je izvukla Portugal. Za razliku od prošlog baraža, za Portugal je u obje utakmice igrao i jedan od dva najbolja igrača svijeta, Cristiano Ronaldo. Nakon 0:0, u Zenici Zmajevi su u vrlo čudnoj utakmici deklasirani od Portugala u Lisabonu rezultatom 6:2. Još jednom smo došli pred vrata velikog takmičenja, no nismo prošli kroz njih. 

Četiri godine poslije, BiH je opet u baražu, izborenom na jedvite jade. Iako se u međuvremenu rejting naše reprezentacije popravio, pa smo bili nosioci u žrijebu, zvijezde nam ni ovaj put nisu bile naklonjene. Izvukli smo Irsku, koja svakako nije toliko težak i kvalitetan protivnik kao što je to bio Portugal, ali najteži mogući protivnik kojeg smo mogli dobiti. 

Irska je ozbiljna ekipa, koja gotovo redovno igra na velikim natjecanjima i država iz koje tradicionalno većina igrača nastupa u engleskoj Premier League. Irska je zadnji put na EURU bila 2012., na koji ih je preko baraža odveo Giovanni Trapattoni, poznati italijanski stručnjak. U kvalifikacijama za SP 2010. su ispali u baražu, poslije sramotnog gola Francuske postignutog nakon igranja rukom, dok su u kvalifikacijama za SP 2014 u Brazilu, završili na 4. mjestu u svojoj grupi, iza Austrije, Švedske i Njemačke. 

Danas ih vodi Martin O’Neil koji je ranije bio trener Celtica, Aston Ville i Sunderlanda. Ovaj trener je u Irskoj nastavio tradiciju defanzivne igre, koju je gajio i Trapattoni, a koja ih je i odvela na EP 2012. – defanzivna i direktna igra sa mnogo dugih lopti, gdje se napadi završvaju relativno brzo, a brani sa  svih jedanaest igrača na svojoj polovini. Dakle, Irska ne samo da je najkvalitetnija ekipa koju smo mogli dobiti u baražu, nego i reprezentacija čija igra gotovo ni u jednom aspektu ne ide na ruku Zmajevima.

Tehnički nisu pretjerano potkovana ni kreativna ekipa, ali to kompenzuju izuzetnom fizičkom spremom, disciplinom i borbenošću. Konstano vrše agresivan pristisak na protivnika, nastoje protivniku na svojoj polovini oduzimati loptu i prijetiti prvenstveno preko kontranapada. Također, posebno su opasni iz prekida, jer imaju nekolicino igrača koji su vrhunski skakači. Kada su u napadu, uglavno pokušavaju na tipično britanski način, preko ubačaja sa krila, zaprijetiti protivničkom golu.

U posljednjim kvalifikacijama završil su iza Njemačke i Poljske, a ispred Škotske. O kvaliteti ekipe i opasnosti koja prijeti Zmajevima dovoljno govori i činjenica da su u kvalifikacijama savladali aktuelnog svjetskog prvaka Njemačku. Generalno malo golova postižu, no još manje primaju.  Ako izuzmemo utakmice protiv nižerazrednog Gibraltara, Irska je dala 8 golova u 8 utakmica, a primili su 7 golova. Većinu svojih golova su postigli nakon prekida. Irci generalno ne kontrolišu igru i većinom nemaju loptu u svom posjedu koliko i protivnik, barem kada se radi o iole ozbiljnijim reprezentacijama, te će u tom domenu BiH vjerovatno biti dominantna. Razlog je, naravno, defanzivnija igra, ali i direktni stil zbog kojeg vrlo brzo završavaju napade. 

Irska je dobra ekipa, no protivnik je svakako kojeg naši igrači mogu pobijediti. Irska igra direktno, i prepušta često protivniku kontrolu lopte, što otvara veliki prostor za BiH. Mi smo prije svega reprezentacija koju karakterišu individualci iznimnih tehničkih sposobnosti, igramo napadački, postižemo mnogo golova i u stanju smo probiti odbranu svakoj reprezentaciji na svijetu.

U Zenici svakako možemo očekivati povučenu igru Irske i agresivan pristup na vlastitoj polovini, te vrebanje svake šanse za kontranapad. No, Irska također ne daje golove, barem ne mnogo njih i upravo tu se otvara prostor za Zmajeve. Posebno je važno da loptu držimo što više u našem posjedu i ne dozvoljavamo Irskoj da ide na kontranapade, koji su i njihovi glavno oružje, jednako snažno onoliko koliko je odbrana reprezentaciji BiH slaba karika.

Loše smo prošli u svakoj utakmici gdje je protivnik imao loptu u posjedu više od nas. Izrael i Belgija su imali loptu u većem omjeru nego BiH, i poraženi smo od 3:0 i 3:1. Imali smo loša iskustva sa Portugalom, koji nas je upravo u tom segmentu nadigrao, i BiH je nedvojbeno potvrdila da je najlošija kad se treba braniti i kad naš protivnik ima incijativu. Razlog je taj što smo reprezentacija kreativnosti, improvizacije i spretnih igrača, no s očiglednim nedostatkom discipline i organizacije u igri. BiH ne zna kako da stoji na terenu kada protivnik ima loptu, kako da se postavi, a ti problemi očiti su bili čak i u posljednjoj utakmici protiv Kipra u kojoj smo slavili s 3:2. 

Ne treba ni sumnjati da je svih ovih stvari svjestan i selektor Baždarević, koji je otkad je na čelu reprezentacije napravio izuzetan posao, jer loptu ne možemo držati konstantno u posjedu, te su i organizacija igre i kretnja bez lopte neophodni preduslovi da bismo ostvarili poboljan rezultat. 

BiH protiv Irske mora ići agresivno, držati što više loptu u svom posjedu, iskoristi maksimalno činjenicu da smo mi reprezentacija koja napada i daje golove, te nastojati Irsku slomiti već u prvoj poziciji te je natjerati da u revanšu igra onako kako najmanje umije – napadčki i uz panični pokušaj stizanja rezultata, što opet otvara prostor bh. igračima. Ne treba smetnuti s uma  da Irska u prvoj utakmici igra bez O’Shea, svog najboljeg odbrambenog i uz Robiea Keanea ponajboljeg irskog fudbalera, te će njihova odbrana biti znatno oslabljena, uzimajući u obzir da ostali igrači nisu ni približno ta klasa, što mi moramo iskoristiti.

Ukoliko uspijemo probiti irski zid, a ujedno sačuvamo našu mrežu, ako uspijemo da diktiramo tempo i igramo sa strpljenjem, jer smo tehnički na većem nivou nego oni, te se taktički disciplinujemo, prolaz protiv Irske ne bi trebao doći u pitanje.   

Ovo je treći baraž BiH. Treća šansa. Zaslužili smo da nam bude sretna.

Pozivamo i vas, cijenjeni čitatelji, da u komentarima izrazite svoje mišljenje  – da li ćemo proći Irsku i koji je najbolji način da se razbije tvrdi i disciplinovani irski odbrambeni bedem?

 

Podijelite članak