Screenshot 3 54
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 20:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u Federaciji BiH podigli su veliku prašinu, a ekonomisti se razilaze u ocjenama ovog važnog zakonskog rješenja. Umjesto licitiranja brojevima, ja mislim da je, vezano za prijedloge zakonskih izmjena, važno raspravu usmjeriti na motive, ciljeve i poruke koje se time šalju, kaže Damir Bećirović, ekonomski analitičar i profesor s Visoke škole “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla.

NER FIT

“Prvo, važno je znati da je poreska stopa od 13 ili 10 posto niska u usporedbi s razvijenim zemljama, tako da, prema mom mišljenju, to i nije toliko sporno kolika će ta stopa biti. Ja bih volio vidjeti koji su to efekti koji se očekuju. Ako će to samo stabilizirati budžet, uključujući i isplatu penzija, onda mi to pokazuje da tu neko ne razumije kako stvari u ekonomiji funkcionišu”, kaže on.

Stabilnost budžeta i dugoročna održivost penzionih fondova ovisi o novom zapošljavanju i samo o tome, a ne postiže se sječenjem grane na kojoj sjedite, dodaje on.

“Privući strane investicije povećanjem poreza i oporezivanjem dividende niko do sada nije uspio. Zar nije bolje da se vlast zapitala kako to da i pored ovako niskih poreza BiH nije postala ‘meka’ za investitore, a nije zbog veoma lošeg poslovnog okruženja. Stoga, umjesto da se vlast bavi reformom pravosuđa, digitalizacijom javne uprave, razvojem infrastrukture, a što je jedini način ostvarenja rasta, ali i većih plata i stabilnijeg budžeta, ona se sada igra matematike i u excel tabelama računa koliko će gdje izgubiti, a gdje bi mogla dobiti. Ovdje se radi o populističkoj, egalitarističkoj politici dodvoravanja javnom mnijenju, vjerovatno u službi stvaranja što bolje slike o radu vlade u narednoj predizbornoj godini. Postpandemijska nova normalnost je stvorila novi svijet digitalizacije i zelene ekonomije, a mi se bavimo procentima”, zaključuje Bećirović.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prijedlozi zakona se neće naći na novembarskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kako je to ranije bilo planirano, jer je mišljenje predlagača bilo da ne bi dobio potrebnu većinu.

LIDER