Bore na čelu upozoravaju na ove bolesti

2 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Rezultati istraživanja, koje su sproveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu, ukazuju na to da bore na gornjem dijelu lica mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima.

Veći rizik

Iako stručnjaci nisu naveli šta bi moglo da bude veza između te vrste bora i kardiovaskularnih bolesti, istakli su da bi naborano čelo moglo da ima veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima.

Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osjetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja. Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo.

Svaki učesnik bodovan je u zavisnosti od dubine bora na čelu. Bodovi su bili u rangu od nula do tri. Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni s dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

Životne navike

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem. Pomoću toga ljekar bi mogao da posavjetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti, objasnili su stručnjaci dodajući da bi uslijedila promjena životnih navika i to prvo ishrane pa potom i tipa fizičkih aktivnosti.

Budući da je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu s borama, neophodna su dalja istraživanja.