Čeka nas najveće pomračenje Sunca u posljednjih 16 godina

Pomračenje Sunca koje će blokirati oko 90 procenata sunčeve svjetlosti i biti vidljivo širom Evrope sledećeg mjeseca biće najveći događaj te vrste u poslednjih 16 godina

Mjesec će 20. marta baciti sjenku na sunčevu svjetlost koja dospijeva do zemlje i na našim prostorima zakloniti oko 50 odsto sunčevog diska.

Puno pomračenje biće vidljivo na sjeveru Skandinavije i Farskim ostrvima. Poslednje pomračenje koje je bio vidljiv ovako velikom broju stanovnika svijeta dogodilo se 11. avgusta 1999.

Tada je mjesečeva sjenka počela da prelazi preko sunčevog diska iznad Atlantskog okeana, a uskoro je pomračenje bilo vidljivo u Velikoj Britaniji, na sjeveru Francuske, Belgiji, Luksemburgu, Nemačkoj, Austriji i balkanskim zemljama, pišu Večernje novosti.

Bilo je to prvo potpuno pomračenje vidljivo u Evropi još od 22. jula 1990. U svjetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja sledećeg mjeseca biće duže za dva minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026. Interesantno je da su astronomi za 20. mart, kada se inače obilježava proljećna ravnodnevica, najavili i takozvani “Supermjesec”, odnosno trenutak kada je Zemljin satelit najbliži našoj planeti.

bh-index.com