Čelnik WHO-a o pandemiji: Naredni mjeseci će biti jako teški, neke zemlje su na opasnom putu

Screenshot 5 782

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, govoreći o pandemiji istakao je da će naredni mjeseci biti jako teški te je upozorio da se već pojedine zemlje nalaze na opasnom putu suočene s mogućim kolapsom zdravstvenih usluga. Ghebreyesus je ocijenio da Sjeverna hemisfera proživljava kritičan trenutak pandemije.

“Narednih nekoliko mjeseci će biti jako teški, a neke zemlje su na opasnom putu i prijeti im kolaps zdravstvenog sistema. Pozivamo državne lidere da odmah poduzmu mjere kako bi spriječili daljnje smrtne slučajeve, propadanje osnovnih zdravstvenih usluga i ponovno zatvaranje škola. Kao što sam rekao u februaru i danas to ponavljam – ovo nije vježba”, istakao je Ghebreyesus.

Čelnik WHO-a je naglasio da previše zemalja bilježi eksponencijalni rast slučajeva zaraze, piše Reuters.

“To odmah ukazuje na preopterećenost zdravstvenog sistema koji radi s maksimalno ili iznad svog kapaciteta, a ne smijemo zaboraviti da smo tek u oktobru”, poručio je Ghebreyesus.

Na kraju je istakao da bi zemlje trebale poduzeti sve potrebne mjere kako bi brzo ograničile širenje koronavirusa. Dodao je da bi izbjegle obavezni lockdown ako bi radili na povećanom i poboljšanom testiranju te pronalaženju kontakata zaraženih i provođenju izolacije.

Klix.ba

Prethodni članakPrije 30 godina počeo je Yutel: Ovi kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo
Sljedeći članakOd septembra u KS 119 zaraženih učenika i prosvjetnih radnika: Da li je potreban online model?