Dodikov kabinet konačno se oglasio o spornoj ikoni

d 132
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopćeno je danas iz Dodikovog kabineta.

– Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja – naveli su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

ČITAJ JOŠ:  Je li ovo prava pozadina Dodikovih napada na Agenciju za lijekove BiH?

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ”ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato”.

– Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije – poručili su iz Dodikovog kabineta. 

ČITAJ JOŠ:  Procurili navodni mailovi ruskog ideologa Dugina: "Šta možemo očekivati od Dodika? Mnogo."

Kako smo pisali, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, koja je zatražila dodatne informacije o spomenutom slučaju, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet. 

Namjera je da se razjasni kako je ikona iz Luganska, stara 300 godina, dospjela u BiH te kao je završila u posjedu bh. zvaničnika.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije koje je navelo da će spomenuta ikona biti vraćena u BiH da bi se razjasnilo njeno porijeklo.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Zbog politike koju vodim nije stradao niko

Avaz

GODISNJICA
MARKETING