Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi prave greške koje mogu da unište i veš mašinu, ali i odjeću. Ovo su neke od najčešćih grešaka:

Korištenje kapsula za male količine odjeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skladištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak hemijskih deterdženata i na odjeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i na taj način se oštetiti pumpe i motor.

Ne provjetravate veš mašinu

Kada odmah nakon vađenja odjeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata veš mašine otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Također, tečni deterdžent je sigurniji za veš mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može da začepi sistsem.

Stavljate deterdžent direktno na odjeću

Dodavanje deterdženta direktno na odjeću je loša ideja. Naime, veš mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Pretjerano korištenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čišćoj odjeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači također mogu da doprinesu rastu plesni i da začepe cijevi u mašini.

S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta jer se u tom slučaju odjeća neće oprati kako treba, piše Brightside.