Hadžialjević pita: Zašto “BH-Gas” gura Mađare?

Ruska Federacija uza zid je stjerala Bosnu i Hercegovinu i primorala je da od danas plin dobiva isključivo putem „Turskog toka“.

Jedina opcija

Direktorica „Energoinvesta” Bisera Hadžialjević za „Avaz“ je kazala da nisu imali izbora, osim da prihvate uvjetovanje „Gazproma“.

– Priča u vezi s „Turskim tokom“ bila je jedina opcija ruskog „Gazproma“. Moram naglasiti da nam se i posrećilo da ćemo na ovaj način izbjeći trasu snabdijevanja preko Mađarske jer sve ono što smo imali do sada bilo je mnogo skuplje nego što nam se nudi preko „Turskog toka“ – istakla je Hadžialjević.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku veći problem predstavlja rukovodstvo kompanije „BH-Gas“ s Jasminom Salkićem i Almirom Bečarevićem na čelu.

– Oni se životom bore da ostane ruta preko Mađarske. Mene ovo asocira na postojanje nekog interesa u „BH-Gasu“. Imaju nesuvisle razloge, počinjemo da sumnjamo zašto oni to rade. Mađarska nam je naplaćivala enormne transportne tarife. Međutim, naš transporter „BH-Gas“ se životom bori da to ostane ruta preko Mađarske. Direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić apsolutno se nerazumno ponaša – naglasila je Hadžialjević.

Pojasnila je da je „Energoinvest“ jedini ovlašten za uvoz plina.

– Mi smo obavijestili mađarskog transportera da prekidamo ugovor zbog više sile, a, tačnije, odluke ruskog „Gazproma“. Mađarski transporter je znao prošle godine da će biti „Turski tok“ i zato su prošle godine gurali da se potpiše novi ugovor, ali su i povećali tarife penala u slučaju raskida ugovora. Na to je pristala Uprava „BH-Gasa“ iako je, također, znala za prelazak na „Turski tok“. Mađari sad traže 23 miliona dolara kao odštetu za raskid ugovora o transportu plina – kazala nam je Hadžialjević.

Rade iza leđa

Dodala je da je „BH-Gas“, i pored zabrane komunikacije s Mađarima, to ipak uradio.

– Napisali su dva pisma u kojima su pozvali Mađare da ignoriraju dopis „Energoinvesta“ o raskidu ugovora. Poručili su da oni nisu za raskid ugovora te kazali da će nastaviti plaćati transport plina za april – pojasnila je Hadžialjević.

Istakla je da je ovim potezom „BH-Gasa“ mađarski transporter potencijalno dobio elemente da ipak od FBiH naplati 23 miliona dolara penala.

Mi smo samo kupci, ne očekujem sankcije SAD

Na pitanje o mogućim sankcijama SAD zbog učešća u projektu „Turski tok“, Hadžialjević je pojasnila da su sankcije moguće za kompanije koje učestvuju u finansiranju ili izgradnji projekta.

– „Energoinvest“ nije imao izbora, stavljeni smo pred svršen čin. Pročitala sam informaciju o sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a s predstavnicima Ambasade SAD. Amerika nastoji zaustaviti širenje i izgradnju „Turskog toka“. Mi smo samo kupci i to je jedina opcija koju imamo. Trebamo napraviti nekoliko alternativa i razvijati plinsku mrežu u BiH. „Energoinvest“ ni na koji način ne učestvuje u ovom ruskom projektu – naglasila je Hadžialjević.

„BH-Gas“ ne insistira na ruti preko Mađarske, mi samo poštujemo odluke Vlade FBiH sa 215. i 219. sjednice na kojima je izdato pismo uvjerenja i pismo saglasnosti mađarskom transporteru da će FBiH ostati na ovoj ruti do 2023. godine, kazao je za „Avaz“ direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić.

– Zbog toga je mađarski transporter odobrio „BH-Gasu“ popust od 40 miliona KM. To je jedini razlog. Ako se raskine ugovor, onda će FBiH morati platiti 23 miliona dolara, „BH-Gas“ ne želi da to građani FBiH plaćaju. Direktorica Hadžialjević ne zna, a to je da će plin preko Mađarske nastaviti dolaziti – pojasnio je Salkić.

Dodao je da je Hadžialjević pristala na ucjenu „Gazproma“ jer je neko uime BiH u Srbiji zakupio kapacitete plina za BiH.

– Ona krije te informacije od Vlade FBiH. Decidno je rečeno da je odluka o „Turskom toku“ politička, to je napisao „Gazprom“. Ako Hadžialjević kaže da mi imamo neki „tal“, onda neka ona o tome obavijesti tužilaštvo. Ona je potpisala ugovor s mađarskim transporterom u kojem je pristala na to da „Energoinvest“ nikad neće raskinuti ugovor. Sve se ovo radi kako bi se zaustavio projekt izgradnje novog južnog bh. plinovoda ”Južne interkonekcije” – kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima, cilj RS i „Gazproma“ je novi plinovod od Rače do Bijeljine, Banje Luke, s odvojkom za FBiH.

– ”Južna interkonekcija” je u pred podnošenjem zahtjeva za urbanističku dozvolu, okolišne dozvole su u fazi javne rasprave, idejni projekt je gotov. Sljedeća faza je glavni projekt – istakao je Salkić.

IZVORAvaz
Prethodni članakNizozemska dozvolila prisustvo 3.500 gledalaca na Eurosongu
Sljedeći članakTarik Filipović šokirao slikom na Instagramu