Portal 072info

IDEJA ZA OSNIVANJE: Zašto portal 072info?

DinoPasalic072info

Riječ urednika…

[dropcap style=’default’]N[/dropcap]akon što se 29. marta tekuće godine osnovao novi internet portal sa sjedištem u Zenici mnogi su se pitali šta je inspirisalo mlade Zeničane da se odluče na jedan ovakav korak kada svjedočimo svakodnevnom nicanju ovakve vrste medija.

Pitanje “ZAŠTO” vjerovatno se ne bi ni postavljalo da se na novootvorenom portalu ne nalaze članovi redakcije koji su do jučer svoj posao radili na portalu Zenica 24sata, koji danas navršava 365 dana postojanja.

Pomenuti portal na kome su radili ovi mladi ljudi, definitivno će ostati medij urezan u njihova srca budući da su isključivo zahvaljujući svom vlastitom naporu stvorili jedan ugledan i čitan medij bez bilo čije finansijske pomoći.

I taman kada se pripremalo slavlje za godišnjicu rada mnogi su bili zbunjeni nakon što se otvorio portal 072info sa redakcijom koja je donedavno radila, pisala i fotografisala za jedan drugi medij. Veliki broj prijatelja i čitatelja javljao nam se na našu redakcijsku e-mail adresu sa pitanjima koja se tiču upravo navedenog.

Iako ideja za portal 072info.com datira još od ljeta 2012. godine privrženost mediju na kome smo radili toliko srčano i predano nije nam dozvoljavala da se oprostimo od, iako etiketiranog, medija kojem smo davali jedan dio sebe. Mjeseci uspjeha i još veće popularnosti i čitanosti prebacili su u drugi plan pokretanje portala 072info te se sva pažnja posvetila mediju na kome smo tada radili.

S obzirom da je na tadašnju redakciju vršen pritisak sa viših funkcija od urednika portala u biranju vijesti i kreiranju svakodnevnog sadržaja, odlučili smo pokrenuti novi portal gdje ćemo biti nezavisni i gdje će svako obavljati svoju funkciju koja mu je pritom zadata.

Rad i trud koji smo ulagali u portal Zenica24sata nažalost nismo uspjeli ni kupiti od tadašnjeg direktora, iako smo imali veliku želju nastaviti obavještavati sugrađane o svakodnevnim informacijama, ali sa ciljem objektivnog izvještavanja.

Činjenica da smo za 11 mjeseci uspjeli izgraditi jedan kvalitetan medij koji je slovio za stranački medij, naš novi portal bez ikakvih etiketa i uz pomoć čitatelja koji će prepoznati da je ista ekipa pokrenula nešto svoje mogao bi uspjeti brže nego prethodni.

Nismo željeli da budemo pod pritiskom i da nam se indirektno sugeriše kako i šta da radimo jer smatramo da mladi i perspektivni ljudi koji imaju smisla za ovaj posao mogu napraviti mnogo više, a da pritom ne budu nečije marionete.

Tim ciljevima i konstatacijama optimistično se nadamo da će naš portal 072info.com uskoro postati dio vaših života, onih koji su do jučer čitali naše tekstove, gledali naše fotografije i zajedno sa nama širili informacije iz Zenice.

Zahvaljujemo se svima koji su ostali uz nas i koji će svoje vrijeme i povjerenje posvetiti mladim ljudima koji sa velikom ljubavlju i bez granica obavljaju ono što vole.

072INFO TEAM

Pridružite se Facebook stranici portala 072info klikom ovdje.

Podijelite članak