INZ organizuje besplatne preglede na melanom kože​

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica i ove godine organizira besplatni pregled – screening – na melanom kože.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane već nekoliko godina obilježava Evropske dane borbe protiv melanoma. Moto ovogodišnje kampanje je “Borba protiv raka kože počinje brigom za zdravlje kože”.

Na besplatni preventivni pregled na melanom kože mogu se prijaviti samo osobe starije od 18 godina putem telefona 032/448-045, u periodu od 10.00 do 14.00 sati, od danas pa do popune planiranog broja prijava. Biće zaprimljen samo broj prijava, koji je u skladu sa dinamikom pregledanja u planiranim danima za preglede, saopćeno je iz Instituta.

Pregledi će biti obavljeni tokom predstojećeg vikenda, u subotu 18. i nedjelju 19. maja u prostorima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Iz Instituta pozivaju građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom.

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se posljednjih godina bilježi značajan porast novooboljelih i u mlađoj životnoj dobi.

Izloženost kože ultraljubičastom zračenju (UV zračenju) smatra se glavnim faktorom rizika za razvoj gotovo svih zloćudnih tumora kože, naročito melanoma. Izrazito visok rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekotine od sunca, te osobe koje povremeno intenzivno izlažu kožu UV zrakama (tokom treniranja na otvorenom, tokom godišnjeg odmora).

U naročito rizičnu skupinu pripadaju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe kod kojih je član obitelji imao melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože, te osobe s velikim brojem madeža. Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda mladeža.

Prethodni članakTrump priredio iftar u Bijeloj kući: Ramazan je važan!
Sljedeći članakAPEL PORODICE: Pridružite se akciji, pomozite da nađemo našeg Ibrahima