Izvještaj Vijeća Evrope: Policijski službenici brutalno muče zatvorenike u BiH

Zatvor Ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Odbor za borbu protiv mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima (CPT), koji djeluje pri Vijeću Evrope, pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu mjere za rješavanje problema zlostavljanja zatvorenika.

Izvještaj koji je zasnovan na nalazima CPT-a, čiji su zvaničnici posjetili BiH u junu 2019. godine, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika u bh. zatvorima.

Optužbe o nasilju nad zatvorenicima, koje su inicirali policijski službenici, između ostalog sadrže i iskaze gdje se navodi kako su zatvorenici udarani bejzbol palicama, šakama, ali da su kao metode mučenja korišteni i strujni kablovi.

Kako je saopćeno iz CPT-a, ove metode koristili su krim inspektori i pripadnici jedinica za posebne intervencije s namjerom izvlačenja priznanja od uhapšenih.

Izvještaj CPT-a također poziva na rigorozne mjere koje bi se ticale promjene kulture u MUP-u Kantona Sarajevo, kao i u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Federalne uprave policije.

Između ostalog, zvaničnici Vijeća Evrope pozivaju na uspostavljanje sistema audio i videosnimanja policijskih razgovora, kao i garantovanje da će zdravstveni pregledi osumnjičenih u pritvoru biti temeljni i povjerljivi.

Što se tiče efikasnosti zaštitnih mjera protiv zlostavljanja, CPT je otkrio da policijski službenici često zanemaruju pravo zatvorenika na advokata, kao i pristup liječniku.

“U zatvorima u Sarajevu i Mostaru CPT je ponovo otkrio restriktivan režim koji je nametnut zatvorenicima. Nadalje, zdravstvena zaštita zatvorenika je loša, a osoblje je nastavilo koristiti neformalna sredstva kažnjavanja i disciplinovanja zatvorenika”, navodi se.

Osim toga, izvještaj komisije koja obavlja posao pri Vijeću Evrope pozdravila je otvaranje Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju na Sokocu. Također, CPT je preporučio da se poduzmu koraci za finansijsku stabilizaciju Specijalne bolnice za psihijatriju, koja je također smještena na Sokocu.