Portal 072info

Jaja čine čuda za organizam

Jaja su jedna od onih namirnica koje se moraju naći na trpezi. Stajališta o ulozi jaja u prehrani drastično su se mijenjala posljednjih decenija. Tradicionalno, jaja su se smatrala izvanrednim, a ipak vrlo jeftinim izvorom esencijalnih nutrijenata, a ljudi su se poticali na svakodnevnu konzumaciju jaja. Otuda i svima nama poznati slogan: “Svako jutro jedno jaje organizmu snage daje.”

No, već sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća preporuke se mijenjaju tako da se više ne preporučuje svakodnevno konzumiranje jaja nego se čak sugerira njihov što manji unos. Posljedica je to činjenice da je jaje, tačnije žumance jajeta, bogat izvor holesterola, a holesterol u tom periodu biva optužen kao “prehrambeni neprijatelj broj jedan”.

Prije nekoliko godina, jaja su se, iako sramežljivo, ipak počela vraćati prema vrhu top-liste nutritivno vrijednih namirnica pa stučnjaci za prehranu danas preporučuju jaja u svakodnevnoj prehrani.

screenshot-1

  • Čuvaju naš mozak – Holin iz jaja osigurava normalnu funkciju moždanih ćelija. Naučno je dokazano da je ova hranljiva materija neophodna za normalan rad mozga, a njen nedostatak može da dovede do oslabljene memorije.
  • Čuvaju očni vid – Istraživanja su pokazala da su žumanca bogata luteinom. Ova supstanca je odgovorna za jasan i dobar vid.
  • Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija – Većina nas radije će izabrati da pojede jedno kuhano jaje nego da popije kašiku ribljeg ulja. Sjajna vijest je da se u oba slučaja unosi ista količina vitamina D. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, a samim tim jača kosti i zube.
  • Vitamini B-kompleksa štite kožu, kosu i jetru – Biotin, vitamin B12 i svarljivi hranljivi proteini doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi, koji se nalaze u jajima, pomažu izbacivanje toksina iz jetre.
  • Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti – Nasuprot uvriježenom mišljenju, istraživanja su došla do podatka da holesterol iz jaja nije štetan po zdravlje. Također, inhibira vlastitu proizvodnju holesterola u tijelu. Osim toga, jaja sadrže omega-3 masne kiseline, koje smanjuju nivo triglicerida, čime se i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Planiranje trudnoće

Vitamin B utječe i na spolne hormone. Vitamin B9 ima drugo ime – folna kiselina. Uz njegovu pomoć se formiraju crvena krvna zrnca i nervna cijev fetusa. Zapamitite, folna kiselina je zbog toga izuzetno važna svim ženama koje planiraju trudnoću!

Proces starenja

Jaja usporavaju i proces starenja. Dokaz se nalazi u istraživanju tima holandskih naučnika. Kod 87 posto žena starosne dobi od 35 do 40 godina staračke pjege su nestale i koža je elastičnija, dok su se kod muškaraca bore oko očiju prilično poravnale.

Manji rizik od raka

Holin, koji je toliko potreban mozgu, također smanjuje i rizik od kancera. Prema istraživanjima, žene koje još u adolescenciji redovno jedu kokošija jaja, imaju za 18 posto manji rizik od nastanka raka dojke.

Avaz.ba

Podijelite članak