Kad je vrijeme za zamjenu brisača, pokušajte to uraditi sami

54df7a5f260822c453deb1b06ce5f1a6

Mnogi vozači ne pridaju dovoljno pažnje metlicama brisača i ne mijenjaju ih na vrijeme.

Brisači su potrošni materijal i očekivani vijek trajanja im je između šest mjeseci i godine, zavisno od toga kako se održavaju te koliko se koriste.

Iako brisače češće vežemo uz kišu, koriste se podjednako tokom cijele godine. Ljeti, zajedno sa sistemom za pranje stakla, omogućuju uklanjanje nečistoća na vjetrobranu. Gumica brisača je tanka i osjetljiva te mora biti elastična kako bi obavljala posao.

I visoke i niske temperature utječu na materijal koji u ekstremnim uvjetima brzo gubi fleksibilnost i sposobnost prianjanja.

Savjeti za duže trajanje brisača

Nikad ne uključujte brisače dok je staklo suho zbog prevelikog trenja koje tako nastaje te uvijek koristite i dovoljnu količinu tekućine za čišćenje.

Ljeti pripazite kako se brisači ne bi zapekli na staklu ako vaše vozilo dugo stoji na suncu, a zimi da se ne smrznu jer ćete ih oštetiti pri pokušaju podizanja. U oba slučaja je bolje brisače držati odvojeno od stakla. Uz to, ne brišite smrznuto staklo već koristite tekućinu za odmrzavanje i strugalicu.

Grublja prljavština na vjetrobranskom staklu također može oštetiti osjetljive gumice pa je bolje prije uključivanja brisača prvo ukloniti veće nečistoće.

Kad je vrijeme za zamijenu

Pruge na staklu, zamagljenost, preskakivanje i glasna škripa pokazatelji su da je vrijeme za nove metlice brisača. Ipak, prije nego krenete u kupovinu, provjerite je li možda dovoljno očistiti staklo i metlice. Pređite prstom po rubu brisača pa ako osjetite neravnine i hrapavost pokušajte očistiti prljavštinu tekućinom za stakla i mehkom krpicom. Ako nakon čišćenja i dalje ostaju tragovi vode, preskaču ili su preglasni, vrijeme je za nove.

Dotrajali brisači opasni su jer jako smanjuju vidljivost kod lošeg vremena, naročito noću, a uz to, štednja na brisačima može izazvati puno veći trošak, tvrda gumica brisača može izazvati oštećenja vjetrobrana koja se ne mogu popraviti. Zamjena stakla puno je skuplja od zamjene brisača, zato reagirajte na vrijeme.

Zamijenite ih sami, ali pažljivo

Metlice možete zamijeniti i sami. Prije kupovine vidite na koji način se postavljaju metlice.

Ako niste sigurni kakav je sistem na brisaču, najsigurnije ga je skinuti i kao uzorak ponijeti u prodavnicu.

Pri uklanjanju starih metlica pokušajte zapamtiti na koji su način prikopčane kako biste lakše stavili nove. Budite naročito oprezni dok je ruka brisača gola – opruga zadužena za prijanjanje uz vjetrobran može izazvati udarac po staklu i oštećenje.
Prije učvršćivanja novih metlica detaljno očistite vjetrobran kako biste izbjegli oštećenje gumice.

Većina današnjih vozila nema metlice istih dimenzija, u većini slučajeva vozačeva je veća od suvozačeve pa pripazite da ih postavite na pravu stranu. Možda je najteži dio dobro namjestiti plastiku između metlice i brisača. Sve mora sjesti na svoje mjesto ili je moguće da metlica pri radu izleti, a nosač trajno ošteti vjetrobran. Dobro postavljena metlica savršeno prianja uz staklo i pri radu na mokroj površini ne proizvodi neugodne zvukove.