Kako HDZ lobira u Washingtonu: Muslimani preglasali katolike, Komšić iz komunističke partije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ) nedavno je boravio u Washingtonu gdje je očito lobirao i za interese svog šefa Dragana Čovića. To dokazuje e-mail američkog lobiste Jamesa Carafanoa koji izvještava o Brkićevoj posjeti na veoma kontroverzan i zabrinjavajući način.

“Zalutali” e-mail je pod naslovom “Zabrinjavajuće okolnosti na Balkanu”.

Carafano izvještava o posjeti Josipa Brkića koji je održao sastanke u State Departmentu, Pentagonu i američkom Kongresu kako bi, kako se navodi, upozorio na mogući raspad Bosne i Hercegovine tokom predstojećih izbora.

“Ukoliko Zapad ne pritisne Bošnjake da reformišu Izborni zakon, rizikuju da se Srbi otcijepe, a da i Hrvati napuste državu. Ovo bi moglo izazvati ozbiljan oružani sukob u trenutku dok se Evropa još uvijek bori s odgovorom na rat Rusije protiv Ukrajine. (Zahvala Maxu Primorcu). U oktobru će se održati nacionalni izbori, uključujući i za tročlano Predsjedništvo”, navodi se u emailu.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Lobista Carafano dalje govori o “glasanju muslimana za člana Predsjedništva iz reda Hrvata”. Za Željka Komšića kaže da dolazi iz bivše komunističke partije i da je takvo preglasavanje “obespravilo hrvatsku političku zajednicu”.

“Evropski sud za ljudska prava presudio je protiv BiH, potvrdivši da su dijelovi Izbornog zakona diskriminatorni, te zahtijevaju izmjene koje nisu provedene”, dodaje.

Carafano, koji je očito dobio uputstvo u kojem pravcu treba lobirati naglašavajući vjerske pripadnosti, kaže da je BiH podijeljena na dva entiteta koja ne sarađuju i da je RS radikalnija.

“Drugi entitet, hrvatsko-bošnjačka federacija, čini drugu polovicu zemlje i čine je Bošnjaci i Hrvati katolici. Bošnjaci koji su sklopili politički savez sa Turskom kako bi narušili ruski savez s RS-om. To ostavlja bosanskohercegovačke Hrvate izolovane (podržane prvenstveno od Hrvatske). Dok RS prijeti otcjepljenjem od BiH, Bošnjaci su se radikalizirali po vjerskoj liniji, uskratili politički i građanski pravac Hrvata i uskratili im položaje u državnoj službi i zapošljavanje u javnim institucijama.”

ČITAJ JOŠ:  Saša Magazinović: Tačno je sve iz medija, Schmidt se konsultuje da izađe u susret HDZ-u

Carafano je ovaj e-mail komentarisao na Twitteru Reufa Bajrovića koji je objavio screenshote, kazavši kako uvijek cijeni priliku za dijalog o problemima i mišljenja drugih.

“Naš je cilj ispraviti to i promovirati najbolje politike. Svi se slažemo da bi prosperitetan, siguran i miran Balkan trebao biti naš zajednički cilj”, napisao je.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić je boravio u Washingtonu od 12. do 15. juna, a nakon putovanje je saopćeno da su teme sastanka s dužnosnicima SAD-a bile proces evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, regionalna saradnja i inicijative, te sigurnosna situacija na jugoistoku Europe i globalni sigurnosni izazovi uzrokovani agresijom na Ukrajinu. O njegovom putu i sastancima izvjestilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

ČITAJ JOŠ:  Hrvatska politika prema BiH: „Pucanje iz mitraljeza u sopstvene noge“

Posebna tema razgovora bila je i izmjena Izbornog zakona BiH te je Brkić izrazio zahvalnost na posredničkoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u procesu izmjene Izbornog zakona, uz žaljenje što proces nije okončan u institucionalnoj proceduri, posebice u kontekstu predstojećih Općih izbora.

James Jay Carafano je direktor Douglas i Sarah Allison Centra za studije vanjske politike i potpredsjednik Kathryn i Shelby Cllom Davis instituta za međunarodne studije u Heritage Foundation. Carafano je također vanredni profesor na Institutu za svjetsku politiku.

List Politico je pisao da je Carafano bio glavni pomoćnik State Departmenta za tranzicijski tim administracije Donalda Trumpa. Organizovao je sastanke sa evropskim i kanadskim diplomatskim predstavnicima “kako bi čuo zabrinutost u vezi sa dolazećom administracijom”.

Klix

GODISNJICA
MARKETING