Kako se u BiH najčešće švercaju kafa i cigarete

Kako se u BiH najčešće švercaju kafa i cigarete

Od uvoza visokotarifne robe država BiH ostvaruje milionske prihode, a koliko su za budžete zanačajne ove vrste robe dovoljno govori podatak da BiH na osnovu ovog uvoza godišnje zaradi oko 800 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao portparol UIO-a Ratko Kovačević, kada je u pitanju uvoz kafe, u toku 2016. godine ukupno smo uvezli 22.324 tone vrijednosti 97 miliona KM. Prilikom uvoza su plaćene uvozne dažbine u iznosu od 61 milion KM. U toku 2015. godine ukupno smo uvezli 22.424 tone ukupne vrijednosti 96 miliona KM. Uvozne dažbine su iznosile 61 milion KM.

“Ovi podaci pokazuju da je situacija sa uvozom kafe u BiH slična iz godine u godinu. Kad je u pitanju uvoz cigareta u BiH u 2016. godini smo ukupno uvezli cigareta u vrijednosti od 846 miliona KM. Pri tome je plaćeno 593 miliona KK akciza i 123 miliona KM PDV-a. U 2015. godini smo ukupno uvezli cigareta u vrijednosti od 853 miliona KM. Pri tome je plaćeno 583 miliona KM akciza i 124 miliona KM PDV-a.”, kazao je Kovačević za Fokus.ba.

Ovi prihodi države mogli bi biti i veći ukoliko bi se stalo u kraj švercu ove visokotarifne robe.

“Koriste se razni načini za švercanje robe. Prelazak s robom preko tzv. zelene granice, koja je u nadležnosti Granične policije BiH. Kad je u pitanju UIO najčešći način nezakonitog uvoza je da se na fakturama prikaže puno niža vrijednost robe koja se uvozi, a detaljnim pregledom se utvrdi puno veća količina robe na kamionima”, kazao je Kovačević.

On je dodao da je teško dati ukupnu procjenu štete po budžet za ukupno švercovanu robu.

“Pored UIO, trebalo bi uzeti podatke od Granične policije, te svih inspekcija koje su na entitetskih nivoima, prije svega tržne inspekcije, kao i podatke od nadležnih službi iz Brčko distrikta, te tek bi tada se moglo dati barem okvirnu procjenu štete po budžet i ukupno oduzetu količinu robe na cijelom području BiH u okviru jedne godine”, naveo je Kovačević.

U toku prošle 2016. godine službenici UIO privremeno su oduzeli razne robe u vrijednosti od 8,5 miliona KM. Radilo se o robi koja se na nezakonit način uvezla u BiH. Među oduzetom robom naviše je bilo duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i obuće, auutomobila i razne druge robe.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS