Ko je Milica „Zavetnica“ najveće iznenađenje izbora u Srbiji?

Milica Djurdjevic Stamenkovski april2022 Blic

Ako je suditi prema ishodu netom završenih izbora, uz razne „dveri“, „zavetnike“, ali i pojedine predstavnike „demokratske opozicije“, koji su se naprosto utrkivali u srpstvu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), onda je više nego jasno kakva je alternativna predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na današnjem političkom nebu Srbije.

Od Pakraca do Višegrada

Kao jedno od najvećih iznenađenja izbora srbijanski mediji navode ulazak stranke „Zavetnici“ u Skupštinu Srbije. Tamo su se našli zahvaljujući Milici Đurđević Stamenkovski, predsjedničkoj kandidatkinji koja je na televizijama s nacionalnom frekvencijom „propagirala desničarske ideje“.

Ko je Milica Đurđević Stamentkovski?

Kako navodi Blic, rođena je 1990. godine u Beogradu, odrasla je, kako sama često ističe, u Kaluđerici. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirala na Fakultetu političkih nauka.

Njen otac je dramski pisac, novinar i ratni reporter Rajko Đurđević, koji je je 2012. godine učestvovao u osnivanju pokreta “Zavetnici”.

Đurđević je je, kao se navodi u njegovoj biografiji, proveo tri godine na ratištima izvještavajući za TV „Novi Sad“, televiziju koja bila poznata po ratnoj propagandi. Kao reporter je prošao put od Pakraca do Sinja, od Velebita do Višegrada, naravno prateći srpske snage.

O Milici nedjeljnik Vreme piše:

„Smatra da borba protiv istospolnih zajednica nije izgubljena. Prepoznatljiva je po oštrim medijskim duelima sa neistomišljenicima. Redovni je partibrejker na festivalu Mirdita, dobar dan. Zalaže se za saradnju sa Rusijom i Kinom, porodične vrijednosti i nacionalno odgovornu politiku“.

Godinama unazad funkcionerka “Zavetnika“ dobija znatno veću medijsku pažnju od jačine svog uporišta u biračkom tijelu, što se u Srbiji primjećuje kao odraz bliskosti s vlastima u Beogradu. Ona, naravno, negira da je Vučićev satelit.

Ipak, gotovo da je prepoznatljiva po oštrim duelima na televizijama “Pink“ i “Hepi“ sa predstavnicima LGBT zajednice, kolegom sa desnog spektra Mišom Vacićem, ra ranije i sa rahmetli muftijom Muamerom Zukorlićem.

“Vaša ideologija je autonomija za Rašku koju nazivate Sandžakom i to je jedina istina. Ja sam vas pitala da li je za vas Aćif Efendija heroj, a vi izbegavate da mi odgovorite“.

Inače, „Zavetnike” je osnovala “grupa od dvadeset ljudi, koji su se okupljali na barikadama srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, organizovali brojne skupove i proteste, učestvovali u humanitarnom radu”. Tu je, kako smo naveli, bio i Milicin otac.

Vremenom Pokret postaje sve popularniji, a ostat će upamćen protest protiv NATO-a koji su organizovali u nekoliko gradova u Srbiji.

Godinama je bila portparol “Zavetnika”. Da je ovo naka vrsta porodične firme potvrđuje i podatak da je  udata za manje poznatog predsjednika svoje stranke Stefana Stamenkovskog. Vjenčao ih je, u septembru 2017. godine, tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji im je i otpjevao pjesmu “Ječam žnjela kosovka devojka“.

Prije ovih izbora, čak tri puta je pokušavala da uđe u parlament. Za nju je očigledno četvrta sreća, jer joj je tek ove godine pošlo za rukom.

Prvi put se kandidirala za poslanika u Skupštini na izborima 2014. godine, sa “Patriotskim frontom” Borislava Pelevića, ali su osvojili tek 4, 514 glasova i ostali ispod cenzusa.

Dvije godine kasnije, 2016. godine, riješila je da samostano okuša sreću, čak se u toku kampanje slikala sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, ali joj to nije pomoglo jer je osvojila 27.690 glasova, nedovoljno da pređe izborni prag.

Tokom kampanje za Beograd 2018. “Zavetnici” su na prostorije “Žena u crnom”,” Centra za kulturnu dekontaminaciju” i Inicijative “Ne davimo Beograd” lijepili naljepnice sa natpisima “Strani agenti” i “Zatvoreno od 4. marta”.

„Odazvala bih se Vučiću“

Igrom slučaja, upravo će sa “Ne davimo Beograd” po prvi put sesti u parlament.

Ni 2020. nisu uspeli da preskoče cenzus, osvojila je 45.950 glasova (1,43 posto).

U toku karijere učestvovala je u mitizima protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, protiv hapšenja ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Briselskog sporazuma…

Iako je odbacival kritike da je satelit vlasti, nakon što je “prespavala” rezultate, rekla da bi se odazvala pozivu lidera SNS-a Aleksandra Vučića. Ali tvrdi da će „ostati državotvorna opozicija i navodi da ne videi sebe u Vladi Srbije“.

„Odazvala bih se pozivu na sastanak s pobednikom predsedničkih izbora Aleksandrom Vučićem i razgovarala bih o važnim državnim i nacionalnim pitanjima. A izbori su pokazali da je “građanima muka od prepucavanja na liniji Vučić – Đilas“, rekla je ona.

Prethodni članakVitre ovog ramazana 8, 10 i 20 maraka
Sljedeći članakPrirodna ljepota: Ovako Razija Čolaković izgleda bez truna šminke