Portal 072info

Mladi iz BiH za život zarađuju radeći za strane tvrtke preko interneta

Stotine mladih iz BiH na internetu rade za države na drugom kontinentu, kao što su SAD, Japan ili čak Novi Zeland.

Nezaposlenost mladih u BiH već godinama predstavlja jedan od gorućih problema. Nakon završetka školovanja, veliki broj njih se susreće s raznoraznim problemima prilikom potrage za poslom. Višemjesečna volontiranja, pripravnički staž, rad “na crno”, mizerne plaće, samo su neki od kompromisa na koje mladi pristaju u nadi kako će na taj način doći do toliko željenog posla.

Oni drugi, koji ne žele praviti takvu vrstu kompromisa, uzimaju diplome i kupuju zrakoplovne karte u jednom smjeru. Postoji i treća vrsta, ona koja za život pokušava zaraditi preko interneta. Paleta poslova koji vam se nude preko interneta zaista je velika. Diplomirani profesori, ekonomisti i ostali koji ne mogu pronaći posao u svojoj državi, posredstvom interneta rade za strano tržište kao online nastavnici engleskog jezika, blogeri ili web-dizajneri.

Stotine mladih iz BiH na internetu rade za države na drugom kontinentu, kao što su SAD, Japan ili čak Novi Zeland. Nema stalnog zaposlenja, osiguranja, ni razmišljanja o mirovini, ali dobra plaća, bar neko vrijeme, može im biti utjeha, piše Večernji list. Najčešći poslovi koje obavljaju su online nastavnik engleskog, bloger koji reklamira proizvode, dizajneri internet-stranica, grafički dizajneri i marketinški stručnjaci čije usluge koriste poslodavci diljem svijeta. Neke od njih kontaktirao je Blic pa je tako jedna od onih koja je posao našla na drugom kraju svijeta i apsolventica engleskog jezika Mihajla Ćuskić (24) iz Brčkog. Za posao je čula od kolega s fakulteta koji, kao i ona, nisu imali uspjeha u traženju posla. Sada na internetu predaje engleski jezik, a njezini učenici žive u Japanu, Tajvanu, Tajlandu, Rusiji, Brazilu, Turskoj i Španjolskoj.

Sve je jednostavno i precizno organizirano, intervju se odrađuje preko Skypea. Treba samo znati engleski dovoljno da ga možeš predavati nekom kome to nije prvi jezik te imati stabilnu internet-konekciju s jakim protokom i računalo sa slušalicama, kazala je. Slična iskustva ima i Ljubiša Vukotić koji radi kao dizajner web-stranica, a javljaju mu se tvrtke iz Novog Zelanda i Amerike.

Kod njih to tamo stoji po 1000 dolara, a mi to ovdje radimo i za 200, tako da im se više isplati, a meni odlično dođe jer kad bih ovdje za dva, tri dana zaradio više od 400 KM, kazao je Vukotić.

Drukciji.na

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box