Najmanji naseljeni otok u Hrvatskoj: Idila bez ijednog automobila i trgovine

Podijelite vijest

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen još od vremena antike. Prostire se na 0,39 četvorna kilometra u Zadarskom kanalu – otprilike pola nautičke milje je udaljen od mjesta Preka na otoku Ugljanu.

Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret. Ime je dobio jer je u 17. stoljeću služio kao bolnica (lazaret) za izolaciju oboljelima od gube i kuge za cijelo zadarsko područje. Danas je on idilično mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – otprilike njih 60-ak, piše portal Punkufer.

Prema popisu stanovništva iz 2011. ovdje živi 29 osoba. Broj stanovnika ovisi i o godišnjem dobu – u zimskim mjesecima na Ošljaku živi 12 osoba, a u ljetnim mjesecima sav kapacitet dostupnih smještajnih jedinica je popunjen do kraja.

Zapanjujuća priroda

Jedna od posebnosti otoka jest što većina stanovništva nosi isto prezime – Valčić – koji su na Ošljak došli s Cresa, a danas žive i na drugim mjestima.

„U današnje vrijeme otoci su postali sve atraktivniji za cjelogodišnji život pa se na Ošljaku nađe i poneko prezime koje nije Valčić. Osobe koje kupe kuću na otoku jako se dobro uklope među malobrojno lokalno stanovništvo i vole i poštuju otok,“ otkrivaju nam iz Turističke zajednice Općine Preko.

Većim dijelom otoka dominira prekrasna park-šuma s gustom vegetacijom borova, čempresa i hrastova crnike uz nezaobilazna maslinova stabla i mediteransku makiju. U hladovini borova smještene su male pitoreskne uvale čistoga mora koje su savršene za ljetno osvježenje od visokih temperatura.

Čarobna park-šuma mjesto je i na kojem možete vidjeti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica od ševe krunice (Lullula arborea) i primorske trepteljke (Anthus campestris) preko surog orla (Aquila chrysaetos) i morskog vranca (Phalacrocorax aristotelis) do zmijara (Circaetus gallicus) i dugokljune čigre (Thalasseus sandvicensis).

Šta vidjeti?

Istražite ribarsku lučicu, posjetite crkvicu sv. Marije iz 6. stoljeća i ruševine mlina-vjetrenjače iz 16. stoljeća te ruševine ljetnikovca obitelji Calogera. Tu je i stari dio naselja s desetak kuća – seoska cjelina Valčić – koji je nastao u 17. i 18. stoljeću. Na otoku se može vidjeti i bunker iz vremena Drugog svjetskog rata.

Stara škola na otoku ne radi već desetljećima jer nije imala dovoljan broj učenika za odvijanje redovne nastave. U međuvremenu je obnovljena i služi otočanima kao dom kulture i zabave.

“Otočani s ponosom ističu i ‘stonovac’ (vodosabiralište) koji je nastao za vrijeme talijanske okupacije Ošljaka u Drugom svjetskom ratu. Talijani su napravili to veliko vodosabiralište i gusternu i tako cjelokupno stanovništvo otoka opskrbili vodom. Voda se uzimala iz male špinice (slavine) koja i danas radi,“ kažu nam u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Šta raditi?

Automobilski promet po otoku je zabranjen pa se tu najlakše kretati biciklom ili pješice.

“Pješačka staza na otoku duga je dva kilometra, prolazi uz svjetionik i ostatke vjetrenjača, a možete se popeti i na vrh otoka koji se izdiže na 90 metara, a s kojeg se pruža nezaboravan vidik,” savjetuju u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Istražite otok i njegove prirodne ljepote. Ošljak pruža velike mogućnosti za ribolov i ronjenje.

“Postavljen je i prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj u blizini obale Ošljaka radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje,” dodaju u TZ Općine Preko.

Kako doći?

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak u dva navrata, a postoje i dvije povratne linije za Zadar, odnosno Preko.

“Ukoliko neko ima vlastiti brod, na otok može i u vlastitom aranžmanu. U ljetnim mjesecima izletnicima brodom Ošljak je omiljena destinacija,” kažu  u TZ Općine Preko.


Podijelite vijest