Nove ponude za pet puta veću cijenu struje: Udar na državu ili nesporazum?

struja 696x391 1

Posljednjih dana na adrese firmi iz Federacije pristižu nove ponude EP BiH sa cijenama struje pet puta većim nego ranije. Državnim udarom na privredu nazvali su to poslodavci, dok iz EP tvrde, došlo je do nesporazuma.

Oko 70 hiljada maraka električne energije trošila je Industrija građevinskog materijala iz Visokog do sada. No, po novoj ponudi, za naredna dva mjeseca, ta cijena bila bi za 500% veća. Ukoliko tako ostane, ugroženo je poslovanje ove firme, kao i oko 250 radnih mjesta.

“Ovakvi skokovi, ovakvi procenti, to je stvarno jedno ludilo koje privreda ne može da podnese”, kazao je Mustafa Uzunalić, direktor IGM Visoko.

Oko 100 firmi iz Federacije do sada je dobilo nove ponude po kojim se električna energija obračunava po cijenama za rezervno snabdijevanje. Radi se o ukupno 667 firmi koje do kraja prošle godine nisu prihvatili ili tražili ponudu za tržišno snabdjevanje. Privrednici tvrde, ovo je pravno nasilje, i pokušaj EP BiH da dodatno zaradi.

Zakon poznaje kategoriju rezervnog snabdjevanja, u izuzetnim slučajevima, kad se otkaže, ako neka firma propadne, ili u slučaju stečaja itd. ali niko nikad od ovih kompanija nikad u zadnjih 10-15 godina nije bio na rezervnom snabdjevanju. To je institut koji se vrlo rijetko koristi u posebnim situacijama”, kazao je Adnan Smailbegović, Udruženje poslodavaca FBiH.

No, iz EP BiH tvrde, došlo je do nesporazuma. Iako u ponudama jasno piše da važe dva mjeseca, iz ovog preduzeća poručuju, ponude po cijenama za rezervno snabdjevanje važi samo za prvih šest dana ove godine, odnosno do dana kada na snagu stupaju nedavno donesene dopune Zakona o električnoj energiji u Federaciji.

“Što se tiče naših kupaca koji su dobili Ugovor o rezervnom snabdjevanju, i koji su ih potpisali, i koji nisu vratili potpisane, za sve će biti rezervno snabdjevanje 6 dana, znači bez obzira kad su potpisali, ili potpisali, ili ne potpisali, trajanje je 6 dana”, kazao je Džemo Borovina, savjetnik direktora EP BiH.

Reakcija Federalne vlade na prepucavanja poslodavaca i EP je izostala. Ukoliko tako ostane, poručuju poslodavci, i džepovi građani opet će biti na udaru.

“Izvoznici neće moći tu cijenu kalkulisati na izvoznu cijenu proizvoda, morati će je ukalkulisati samo na cijenu koja ostaje za bh. tržište. Tako da će naši građani još i više osjetiti”, kazao je Zoran Gazibarić, firma Nobil iz Nove Bile.

Poslodavci su poručili nadležnima – vratite dopune Zakona o el. energiji u proceduru i precizirajte ga, smanjite prostor za manipulaciju. A spremni su, poručuju, platiti cijenu struje po onoj koja je bila prošle godine. Jer, ukoliko ponude ostanu ovakve, slijede daljnja zatvaranja, i gašenja radnih mjesta.

IZVORN1
Prethodni članakUkoliko se Rusija odluči za oružani sukob, NATO “spreman odgovoriti”
Sljedeći članakPrijeti li Zapadnom Balkanu demografska katastrofa?