Novi projekat zeničkog FASHIONA: Podrška tekstilnoj industriji BiH i mladima bez zaposlenja‏

Podijelite vijest

KIT 2

BiH je trenutno prvorangirana država u svijetu (CIA, 2012) prema učešću broja nezaposlenih mladih ljudi (62,80%) starosti od 15 do 24 godine, a sveukupna letargija mladih se ogleda i u činjenici da samo 1/3 mladih aktivno traži posao. U takvom okruženju, aktivnosti održivog zapošljavanja i samozapošljavanja postaju prioritetne oblasti javnih politika.

Otvorenje i početak realizacije projekta KIT

Klub Fashion Zenica pokrenuo je projekat pod nazivom“ KIT – Kreativna industija tekstila “u saradnji sa Švicarskom agencijom za razvoj i YEP-om kojem je konkurisalo 85 organizacija iz cijele BiH, od čega je na osnovu aplikacija odabrano 11 projekata. FASHION je na finalnoj listi zauzeo visoko sedmo mjesto sa svojim vrlo kvalitetnim projektom.

Projekat počinje 15 .03. 2014. godine i realitzirati če se narednih devet mjeseci u opštinama kolijevkama bh. tekstilne i modne industrije Visokom i Travniku.

Glavni cilj projekta je obuka kadrova potrebnih u tekstilnoj industriji, afirmacija te posredovanje u zapošljavanju obučenih kadrova.

FASHION planira projekat realizirati uz partnerski odnos sa općinama kojima će biti ponuđena saradnja i od kojih se očekuje da budu dio ovog jako važnog projekta. Planirana je i saradnja i potpisivanje ugovora sa uspješnim tekstilnim proizvođačima iz Visokog i Travnika kroz potpisivanje memoranduma o saradnji.

Treneri obuke kandidata biti će afirmirani modni dizajneri, te stručnjaci iz oblasti tekstilne industrije.

Pored edukativnog dijela u projektu je planiran i revijalni dio KIT EVENT, zatim okrugli sto na temu „Perspektive i preduslovi kreativne tekstilne industrije i razvoj okvira kompetencija za zvanje dizajner tekstila“.

Završetak projekta planiran je u decembru mjesecu dodjelom certifikata i prezentacijom radova polaznika obuke projekta KIT.

Selma Hasanica projekt manager FASHION-a je naglasila da vrijedni ovaj vrijedni tim uporedo sa KIT-om priprema i najveći modni događaj u BiH FASHION WEEKEND na kojem će svoje radove predstaviti dvanaest najboljih modnih dizajnera iz BiH, te gosti iz nekoliko zemalja u okruženju.

FASHION team je jako aktivan te planira još neke autorske projekte iz oblasti mode, dizajna i potrage za talentima.