Odbačena prijava protiv bivšeg dekana Mašinskog fakulteta u Zenici

Unija studenata Univerziteta u Zenici podnijela je prijavu zbog “uočenih nepravilnosti u radu” protiv redovnih profesora Nagiba Neimarlije sa Mašinskog fakulteta i Zilhada Ključanina sa Filozofskog fakulteta u Zenici.
Prijavu protiv profesora Neimarlije, bivšeg dekana a danas redovnog profesora Mašinskog fakulteta, prošle sedmice je razmatralo Koordinaciono tijelo za razvoj visokog obrazovanja u ZDK i na kraju, zbog proceduralnih manjkavosti – odbacilo! Pogrešno i neadekvatno ocjenjivanje, mobing, neakademsko ponašanje, kršenje odredbi  Statuta Univerziteta u Zenici, neorganizovanje ispitnih rokova, zabranjivanje izlaska na ispit, neprovođenje presude u slučaju doc.dr. Edina Berberovića – sve je to, između ostalog, sadržano u odbačenoj prijavi Unije na pet stranica.
“Konstatovano je da prijava tehnički nije podnesena po pravilima Etičkog komiteta i rečeno u kojim segmentima. Niko studentima nije osporio pravo da oni mogu prijaviti neke nepravilnosti, ali postoje pravila kako se prijavljuju te nepravilnosti”, izjavio je nakon sjednice Koordinacionog tijela rektor UNZE prof.dr. Dževad Zečić.
Predstavnici Unije studenata izrazili su razočarenje zbog odbacivanja prijave i zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka protiv Neimarlije. Kao jedan od razloga takve odluke navedeno je probijanje zakonskog roka od mjesec dana za podnošenje prijave, jer su se “sporni” događaji dešavali u toku prošle akademske godine. Iz Unije su najavili da će svoju borbu nastaviti preko drugih tijela Univerziteta u Zenici, inspekcije te drugih nadležnih organa u BiH. U slučaj se već uključilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport čiji je predstavnik učestvovao u radu Koordinacionog tijela. 
 
(kompletan tekst u štampanom izdanju Naše riječi)