Omladina ima jasnu poruku: Neka se država probudi i vrati mlade!

Podijelite vijest

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta, a tim povodom istražili smo sa kojim problemima se suočavaju mladi Mostara. Iz Vijeća mladih grada Mostara poručili su kako je veliki broj odlazaka iz Bosne i Hercegovine, jer većina mladih ne vidi perspektivu i misli da ne može promijeniti stanje u gradu ili državi.

Nova znanja

”Mlade Mostara tište nezaposlenost i loš sustav obrazovanja, te nekoliko stvari koje vjerovatno tište mlade u svim gradovima u našoj državi”, kazao je Marko Pavlović, predsjedavajući Skupštine Vijeća mladih grada Mostara.

Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Mostara, ističe da se mladi suočavaju sa ogromnim problemima.

ČITAJ JOŠ:  Cijene su toliko skočile da se za hranu mjesečno mora izdvojiti 1.000 maraka

”Da ne govorimo o marginaliziranim skupinama. Problem koji imaju mladi, koji, recimo, žive van grada, u nekim prigradskim područjima nemaju mogućnost da u ljetnim mjesecima uzmu mjesečnu kartu. Ta karta košta isto koliko košta tokom cijele godine, da dođu na neke aktivnosti koje organizuje Vijeće mladih grada Mostara”, naveo je Mehić.

image

Kažu kako mnogo mladih dobije priliku za usavršavanje, za razvoj, napredak, bavljenje sportom, obrazovanje, putovanje. Međutim, napominju kako je među tim prilikama i odlazak iz BiH.

”Prema nekim istraživanjima, 70 posto mladih želi odseliti iz BiH, što ne mora odmah biti problem. Mladi koji žele otići, mogu tamo steći neka nova znanja, razviti se, doći do nekog kapitala i onda se, nadamo se, vratiti i taj kapital ulagati, ne samo financijski nego i intelektualni kapital”, kazao je Ivo Čarapina, počasni član Vijeća mladih grada Mostara.

ČITAJ JOŠ:  U BiH se godišnje uništi oko 400 hiljada tona hrane, a gladnih usta je sve više

Ubi kadroviranje

Univerzitetski profesor Ahmed Džubur navodi kako su dodatni problem visoke cijene školarina koje se trebaju smanjiti, te vratiti ozbiljne stipendije i omogućiti najboljim studentima zaposlenje. Kaže kako se danas prilika daje političkim kadrovima.

”Student može imati prosjek 10, drugi je imao prosjek 6, a nakon usmenih intervjua, to pada u vodu i u 99 posto slučajeva lošiji studenti dolaze na mjesto boljih. To je nešto što je iritirajuće i što usmjerava najbolje mlade kadrove da napuštaju zemlju i da mjesto ustupaju političkim kadrovima koji su nerijetko vrlo loši ili su završili privatne fakultete, ali dolaze na mjesta i kreiraju loš ambijent”, naveo je Džubur.

ČITAJ JOŠ:  Šta nas čeka nakon izbora, hladna zima, besparica ili država blagostanja?

”Mislimo da će mladi dobiti priliku, ali se trebaju potruditi da doprinesu cijelom radu našeg društva, jer oni mogu društvo učiniti boljim, kako ne bi imali potrebu odlaziti iz ove zemlje”, poručili su mladi Mostara.

Oslobođenje


Podijelite vijest