Otac i sin osuđeni zbog napada na zeničke policajce: Dosta mi je vas, šta ste se natovarili na mene

Policija Zenica
Foto: Ilustracija
Podijelite vijest

Kantonalni sud u Zenici, postupajući prema žalbi braniteljice optuženih Sebastijana Žikića zvanog Sae Bae i njegovog oca Radenka zvanog Srbo donio je presudu kojom se djelimično usvaja žalba u odnosu na optuženog Sebastijana te se prvostepena presuda preinačuje u kaznu zatvora od šest mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Agresivno ponašanje

Općinski sud u Zenici je 11. januara 2021. godine donio osuđujuću presudu protiv Sebastijana i Radenka zbog napada na policajce.

Sebastijan je osuđen na godinu i šest mjeseci, a Radenko na tri mjeseca zatvora.

ČITAJ JOŠ:  VELIKO SLAVLJE: Zeničani proslavljaju pobjedu Denisa Bećirovića (VIDEO)

Oni su, prema navodima optužnice, 6. jula prošle godine u 13.50 sati u Zenici, prilikom intervencije inspektora Odsjeka kriminalističke policije, bili agresivni tokom legitimiranja.

Kada su inspektori K. A. i K. N., s kojima su bili policajci D. D. i P. E., zaustavili Sebastijana kako bi se izvršio pregled, što je on i prihvatio, a nakon što je napravio nekoliko koraka, negodovao je na način da se povišenim tonom obratio policajcima riječima: „Dosta mi je vas, šta ste se natovarili na mene.“

ČITAJ JOŠ:  Muškarac u Novom Šeheru prijetnjom motornom pilom pokušao uticati na birače
Faksimil optužnice protiv Žikića
Faksimil optužnice protiv Žikića Foto: Tužilaštvo ZDK

Potom je zamahnuo desnom rukom, odnosno laktom, prema nazad, u pravcu grudnog koša policajca K. A., koji se povukao korak unazad i na taj način izbjegao udarac.

Sebastijan je nastavio pružati aktivan otpor, tako što se stalno pomjerao i gurao policajce.

On je u tom naguravanju, zajedno s policajcem K. A., pao na pod. Usljed toga je K. A. zadobio povrede u vidu oguljotina kože stražnje strane desne podlaktice i oguljotina kože prednje strane lijeve potkoljenice, što je okvalificirano kao lakša tjelesna povreda.

On je nakon toga savladan i stavljen pod kontrolu.

ČITAJ JOŠ:  BHI KF prema nezvaničnim rezultatima ubjedljivo vodi u Zenici za sve nivoe vlasti

Hvatao ih za ruke i gurao

Radenko, nakon što je vidio šta se događa, prišao je D. D. i P. E. i počeo ih gurati te im se obratio riječima: „Pustite mi sina.“ Zatim mu je D. D. pokazao policijsku značku i upoznao ga da se nad njegovim sinom vrši službena radnja. On ih je nastavio gurati i hvatao ih za ruke te su ga, uz upotrebu fizičke, snage stavili pod kontrolu.


Podijelite vijest