Portal 072info

POLIKLINIKA DR. STRIKA: Najsavremenija dijagnostika i terapija bolesti štitne žlijezde

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

???? U Poliklinici Dr. Strika možete obaviti klinički pregled, ultrazvučni pregled štitne žlijezde, kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, ciljanu punkciju te po potrebi CT i MR pretragu, sve na jednom mjestu i u jednom danu!

Poremećaji rada štitne žlijezde ugrožavaju kvalitetu života, a dijagnostičke metode koje danas omogućuju visoku analitičku tačnost iznimno su važne za određivanje bolesti i za praćenje učinka terapije.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

????Štitnjača je najveća endokrina žlijezda, smještena s prednje strane vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Ubrzani ritam života, nepravilna ishrana, stalan stres ili genetska predispozicija uzroci su velikog porasta bolesti štitne žlijezde. U svijetu 250 miliona ljudi boluje od raznih bolesti štitne žlijezde, a učestalost tih bolesti proteklih godina raste. Žene su, za razliku od muškaraca, čak deset puta sklonije problemima sa štitnjačom.

????Neki od simptoma bolesti štitnjače su iscrpljenost, umor, nedostatak energije, potištenost, tuga, nervoza, uznemirenost, zbunjenost, suha koža, problemi sa stolicom (zatvor kod hipotireoze, češća stolica kod hipertireoze), menstrualne nepravilnosti, bolovi u rukama, nogama, stopalima ili šakama, povišeni krvni tlak, poremećeno reguliranje tjelesne temperature, poremećen san (stalna potreba za snom – hipotireoza; nemogućnost sna – hipertireoza), debljanje, mršavljenje, nemogućnost začeća.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

???? KLINIČKI PREGLED
U Poliklinici dr. Strika možete zakazati termin kod specijaliste nuklearne medicine za bolesti štitne žlijezde, vrhunskog regionalnog eksperta.

???? LABORATORIJSKI TESTOVI
Za određivanje parametara štitnjače trebate doći ujutro, odmoreni nakon prospavane noći, na tašte i prije nego popijete nadomjesni lijek za hipotireozu.
Laboratorijski testovi koji se koriste u dijagnostici bolesti štitnjače mogu se podijeliti u dvije glavne skupine testova: testovi procjene funkcije štitnjače (T4, T3, fT4, fT3, TSH i TRH test) i testovi za otkrivanje uzroka bolesti (anti-TPO, anti-Tg, Tg i kalcitonin). Glavnina hormona štitnjače vezana je za proteinske nosače zbog čega govorimo o ukupnom tiroksinu (T4) i ukupnom trijodtironinu (T3).
Preciznije, mjere se hormoni koji su u slobodnoj formi u krvi fT4 (slobodni tiroksin) i fT3 (slobodni trijodtironin). Kada su ovi hormoni povišeni, govorimo o hipertireozi (pojačanoj funkciji), a kada su sniženi o hipotireozi (smanjenoj funkciji). TSH ili tiroid stimulirajući hormon je hormon kojeg luči hipofiza (dio mozga) pa njegova niska razina u krvi govori o hipertireozi, a visoka razina o hipotireozi.
Pri utvrđivanju uzroka bolesti štitnjače pozitivni testovi anti-Tg i anti-TPO ukazuju na autoimunu bolest (Thyreoiditis chronica Hashimoto ili Morbus Basedow-Graves). Određivanje tireoglobulina (Tg) i kalcitonina od velikog je značenja za praćenje operiranih karcinoma štitnjače, što znači da Tg ukazuje na mogućnost prisutnosti metastaza ili povratak bolesti (papilarni ili folikularni karcinom), a viši kalcitonin na metastaze ili povratak medularnog karcinoma

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

???? ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITNE ŽLIJEZDE
Ultrazvuk štitnjače je osjetljiva i jednostavna metoda za prikaz građe štitnjače, njenog anatomskog smještaja, veličine i oblika, pri čemu se mogu vidjeti bilo koje promjene koje odstupaju od normalne građe (čvorovi, ciste, upalne promjene, tumori). Za ultrazvučni pregled nije potrebna nikakva priprema, izvodi se jednostavno i brzo, nema štetnog djelovanja te se može primjenjivati kod svih bolesnika, uključujući malu djecu, trudnice i nepokretne osobe.
Sam pregled se izvodi u ležećem položaju bolesnika sa zabačenom glavom, vrat bolesnika se premazuje kontaktnim gelom nakon čega se postavlja ultrazvučna sonda na vrat u visini štitnjače. Ultrazvučno se mogu dobiti podaci o veličini, volumenu i masi te o strukturi štitnjače (hronične upalne promjene ili čvorovi).

????CITOLOŠKA PUNKCIJA
Citološka punkcija pod ultrazvučnom kontrolom danas je jedna od najvažnijih dijagnostičkih pretraga čvorova u štitnjači. Za uspješnost i pouzdanost citološkog nalaza, osim iskustva citologa, važno je uzimanje “pravog” uzorka tkiva i to tako da se pod ultrazvučnom kontrolom uvede tanka igla do mjesta gdje se aspirira željeni materijal (bol pri izvođenju punkcije bolesnici opisuju kao identičnu onoj pri vađenju krvi iz vene). Time je i najmanji čvor dostupan analizi. Dobiveni materijal se postavi na predmetna stakalca i oboji za citološku analizu. Citolog pod mikroskopskim pogledom detaljno analizira dobiveni i prethodno obojen uzorak tkiva i odlučuje radi li se o normalnim, upalnim ili tumorski promijenjenim stanicama. Ovom obradom se: dijagnosticira kronični tireoiditis, razlikuju dobroćudni od zloćudnih čvorova i postavlja sumnja na karcinome štitnjače i metastaze limfnih čvorova na vratu.

????CT (kompjutorizirana tomografija) i MR (magnetska rezonancija) su pretrage koje se koriste: kod velikih tumora radi ocjene proširenosti tumora na okolne organe, kod velikih retrosternalnih struma za dobivanje boljeg uvida u opseg suženja i pomaka grkljana, dušnika i jednjaka; te kod zloćudnih tumora daju odgovor o nazočnosti metastaza u limfnim čvorovima medijastinuma.

Za sve dodatne informacije i rezervacije termina pozivite nas na naše brojeve telefone ili lično na adresama:

????Bistua Nuova 3, 72 000 Zenica
☎️ 032 970 444
????Branilaca 22, 71 300 Visoko
☎️ 032 970 700

Jer mi brinemo o Vašem zdravlju ????

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vaša Poliklinika dr. Strika

Podijelite članak
  • 58
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

POLIKLINIKA DR. STRIKA: Najnaprednija, kompletna i precizna dijagnostika alergijskih bolesti

072info.com

DAN ZENICE: Svečana akademija bez vijećnika SDA, A-SDA i SBB

072info.com

Poklon Zenici za 583. rođendan: Svečano otvorena moderna Poliklinika “Dr. Strika”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6