RAZOČARANI KLUBOVI: “Rukomet nam tone, tražimo smjenu u RUKOMETNOM SAVEZU”

rukomet_se_ne_igra_radi_saveza_sudija_i_delegata_122222_113118_bigVećina vas vjerovatno nije upućena u dešavanja na rukometnoj sceni, a koja potresaju sve klubove na prostoru Bosne i Hercegovine.

Iz godine u godinu situacija je sve lošija. Predstavnici iz saveza si uzimaju puno za pravo, te time narušavaju kvalitet liga, egzistenciju klubova, a gledaju svoj interes. “Poštovani, rukomet se ne igra radi Vas!”, složili su se predstavnici bh rukomenih klubova i oni koji znaju nešto više o mnogim propustima i “podvalama” koje kroje službenici saveza.

Gospodo, liga se ne može organizovati sedam dana prije iste. Da je riječ o omladinskoj ligi stvari bi bile daleko jednostavnije, ali radi se o najvišem rangu natjecanja u Bosni  i Hercegovini, o Premijer ligi. 

Poštovani čitatelji, vjerovatno ne znate koliko jedna utakmica košta rukometni klub – koji su troškovi kluba za sat i po. Prenosimo vam tekst koji je objavljen na facebook stranici rukometnog kluba Maglaj:

Ukoliko sudijski par koji sudi utakmicu u Goraždu je iz Prijedora (380 km udaljenost gradova prema službenom daljinomjeru RSBiH), a delegat iz Kozarske Dubice (415 km od Goražda, također prema službenom daljinomjeru RS BiH), dolazak sudijskog para i delegata u Goražde će klub koštati:
1. putni trošak sudije 380 KM (0,5 KM /km u oba pravca je 380 KM), putni trošak za delegata 415 KM (0,5 KM/km u oba pravca je 415 KM);
2. sudijska taksa je 100 KM (sudijski par i delegat 300 KM);
3. Dnevnica 50 KM (sudijski par i delegat 150 KM) Napomena: zakonska dnevnica u BiH je nešto ispod 25 KM.
Ta utakmica RK Goražde košta 1245 KM. 
Ukoliko se sudijski par vozi automobilom čija je prosječna potrošnja 7l na 100 km i ako je taj automobil “dizelaš” (1l košta 2,40 KM), oni će za svoj dolazak u Goražde i povratak u Prijedor potrošiti cca 130 KM na benzin (po 65 KM obojica), a delegat ako se vozi automobilom iste potrošnje će potrošiti cca 140 KM na prijevoz. 
Iz ovoga proističe da će svaki sudija od utakmice iz Goražda “biti dobar” po 125 KM, a delegat 275 KM samo od putnog troška, plus po 100 KM svaki od njih za takse i plus po 50 KM za nezakonite dnevnice. Sudija 1 zaradio 275 KM, sudija 2 zaradio 275 KM i delegat zaradio 425 KM za sat i po suđenja. A na drugo strani RK Goražde “bilo loše” 1245 KM.
Koji radnik u BiH može zaraditi za sat i po 275/425 KM, a koja profitabilna firma može isplatiti toliko nekog radnika za sat i po što radi kod nje? 

P.S. izvinjavam se što sam upotrijebio RK Goražde, Kozarsku Dubicu i Prijedor kao primjer. Te gradove i klub sam slučajno odabrao

Razumljivo je da sudije, kontrolori, delegati, trebaju biti plačeni za svoj rad, ali isto tako smatramo da su ovakve cijene nerealne, te da će, ukoliko se bude na ovakav način postupalo, više o polovine rukometnih klubova istupiti iz lige zbog financijskih razloga.

U Vogošći je 3. septembra u sklopu seminara održan i sastanak URS-a (Udruženja rukometnih sudija) na kojem su doneseni određeni zaključci, te postavili određeni zahtjevi pred Rukometni savez. Naravno, zahtjevi nisu ispoštovani što je dovelo do odgađanja prvog kola Premijer lige.

Svakako da treba stati i na stranu rukometnih sudija, jer i njih “vrh” saveza “uredno” krade, te radi već odrađeni posao. Naime, nakon što su delegirani sudci, te delegati, Rukometni savez je dao sebi za pravo i na svoju ruku delegirao sudije onako kako želi. Naravno, udruženje sudija nije, niti će podržati odluku saveza.

Sudijski parovi, kao i rukometni klubovi su nezvanično za smjenu u Rukometnom savezu. Savez vode godinama isti ljudi koji ne znaju ni kako izgleda rukometna lopta. 

Šta će se “izroditi”, te da li će se naći zajednički “jezik” saznat ćemo uskoro. Za sada ispaštaju rukometni klubovi koji i ovako jedva sastavljaju kraj s krajem.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE