Rode u selu Rasavci na svijet donijele ptiće: Skrasile se na stubu elektrorasvjete

Podijelite vijest

U neposrednoj blizini mjesne crkve u selu Rasavci, desetak kilometara od Prijedora, svoje gnijezdo i topli dom ima par roda. One su se skrasile na vrhu stuba elektrorasvjete.

One žive u simbiozi sa selom, koje je sa godinama naviklo na njihovo prisustvo.

Naime, nedaleko od njihovog staništa nalaze se škola, fudbalsko igralište i mjesna prodavnica, kao i magistralni put koji povezuje Prijedor sa Sanskim Mostom.

Napuštaju gnijezdo

Mještani kažu kako se odrasle rode često mogu vidjeti da napuštaju gnijezdo, ali nikada u paru, jer jedna od ptica uvijek ostaje s mladima.

– Često ih se može vidjeti na obližnjim poljanama pored Sane i vjerovatno su u potrazi za hranom koju potom donose da nahrane ptiće. Rode su ljubimci čitavog sela, a posebno su zanimljive sada, kada ih ima toliko u gnijezdu, jer su prava atrakcija – navode mještani.

Također, kažu kako ovo nije prva generacija koju podižu njihovi ljubimci i dodaju da se rode uvijek vraćaju u gnijezdo odmah po prvim naznakama proljeća te da obično prvi stiže mužjak, koji popravlja oštećeno gnijezdo, a odmah za njim i ženka.

Mlade rode

Ornitolozi kažu kako su mlade rode sposobne da poslije tri mjeseca skupa s roditeljima krenu na prvi let, što bi moglo uslijediti potkraj ljeta, kada počinje seoba ovih ptica na afrički jug. Sve do tada mladi su potpuno ovisni o roditeljima, koji im donose hranu i vodu u svojoj ždrijelnoj vrećici.

Po narodnim vjerovanjima, ove ptice su simbol napretka, rodnosti i plodnosti pa se njihovom dolasku mještani uvijek obraduju.

Ljubavna veza roda je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju kako bi očvrsnuli svoju vezu.

Avaz