Slatko voće jede vas dok vi jedete njega: Osjećate li peckanje u ustima od ananasa?

Screenshot 6 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Slatki ananas, ta „špajza“ vitamina C, njegovatelj očiju, srca i krvožilnog sistema, ublažitelj bolova u zglobovima ali i stresa, stražar pred infekcijama, čistač arterija, riznica nutritivno vrijednih tvari… i enzima bromelaina koji nas „jede“.

Da, da. Slatki ananas ima zubiće i ne boji ih se upotrijebiti. Upravo enzim bromelain koji nam omogućuje sve navedene zdravstvene benefite od konzumiranja ananasa, je taj koji vrši funkciju razgradnje nekih proteina, i vrši je na taj način – stoga se ne trebate brinuti. To je samo znak da ananas radi svoj posao čišćenja.

Ovaj proces počinje već u trenutku kada stavite ananas u usta. Neki su možda već osjetili škakljanje u ustima dok su žvakali ananas. Sada znate: taj osjećaj proizlazi iz enzima koji, dok vi jedete njega, također „jede“ vas. Žvačete li ga dugo, ili pojedete puno ananasa, primijetit ćete da će vam usna šupljina postati osjetljiva, kao da ju je nešto pomalo nagrizlo. Zato što i jest.

Bez brige, ovaj osjećaj proći će nakon nekoliko sati, a možda tek i idućeg dana. Ako ste osjetljivi na ananas, pokušajte ga kombinovati s drugim proteinom, npr. jogurtom. Ne zvuči baš kao sretna kombinacija, ali možda vas iznenadi.