Završena komemoracija velikom Ivici Osimu: Driblaj majstore, a tvoja muzika sa terena vječno će odzvanjati u našim srcima

Završena komemoracija velikom Ivici Osimu: Driblaj majstore, a tvoja muzika sa terena vječno će odzvanjati u našim srcima

U Narodnom poziorištu u Sarajevu održana je komemoracija velikom Ivici Osimu koji je preminuo 1. maja. Osim članova porodice, Ivice Osimu počast su odali prijatelji, kolege, poštovaoci njegovog rada iz BiH, regiona i cijelog svijeta. 

Komemoraciji su prisustovali Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Dušan Bajević, Refik Šabanadžović, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Faruk Hadžibegić, Tomislav Ivković, Nijaz Merdanović, Mirsad Fazlagić, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Nikola Nikić, Dragan Stojković, Zvonimir Boban, Srečko Katanec, Dušan Bajević, Nenad Bjeković.

Kako bi odao počast Osimu, iz Japana je u Sarajevo stigao tehnički direktor njihove reprezentacije Yasuharu Sorimachi.

“Naš Ivica Osim, Štraus sa Grbavice, Švabo iz Sarajeva jedan je od najvećih imena Željezničara. To je pokazao dominirajući na terenu, kao sportski radnik i trener. Siguran sam da će svi koji su na bilo koji način tokom njegovog života, složiti se sa mnom, Bio je od glave do pete Željovac. Bio je svjetska klasa. Željo ne bi bio Želje da nije bilo Ivice Osima”, kazao je predsjednik FK Željezničar Oro Ibrišimović.

Dodao je kako Osim iz naših srca nikada neće otići.

“Za Želju se živi. Naša legenda danas nije sa nama, ali njegov duh i snaga će uvijek biti naša vodilja. Dragi Švabo tvoji željovci te nikada neće zaboraviti”, kazao je Ibrišimović. 

Potom se obratila gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić. 

“Sa Grbavice će se vinuti u plave oblake Barcelone. Od Austrije do Japana svugdje će najbolji i najčasniji u svemu. Bio si najbolji Sarajlija širom planete. Sve gradove svijeta Osim je volio, ali svoje Sarajevo najviše. Sve dobre ljude planete je grlio, ali svoje Sarajlije najsrdačnije”, istaknula je Karić, dodavši: 

“Podnio je ostavku u Beogradu, jer se na pravdi Boga napada njegov grad, njegovo Sarajevo. Taj čin treba ostati našoj djeci u udžbenicima kako se izrasta u velike ljude”, kazala je gradonačelnica Sarajeva. 

Faruk Hadžibegić rekao je kako nije teško govoriti o Ivici Osimu. 

“Čovjek velikih vrijednosti i kapaciteta. Čovjek koji je razgovarao sa bilo kim ko je bio preko puta njega. Da se digne sada Ivica Osim i vidi nas ovdje sve, ovaj sastav, rekao bi ono svoje, a mi znamo šta je to. Ima nas ovdje u sali 10-15 trenera koji u startu nisu htjeli da budu, ali su postali veliki ljudi i učitelji kakav je on nama bio. Svi smo ponosni na to”, rekao je Hadžibegić.

Nenad Bjeković je kazao kako je svojim djelima i rezultatima ušao u red besmrtnih. 

“Drago mi je što sam imao čast da ti budem saradnik u stručnom štabu Jugoslavije, a potom i kao direktor u Partizanu. Hvala Bosni što te imala. Neko je jednom rekao sve će proći osim dobra koji si učinio. Obišao si svijet i gdje god da si radio ostavio si ogroman trag svojom harizmom i energijom. Vještinom da stvaraš stvori stvari zapisane za sve vremena. Hvala Sarajevu što te stvorio, BiH što te imala. Svojim djelima i rezultatima si ušao u red besmrtnika. Znaš i sam da legende ne umiru nikada”, kazao je Bjeković. 

Enver Hadžiabdić, fudbaler i nekadašnji trener Željezničara. 

“Ovo su teški dani u mojih 77. godina. Izgubio sam roditelj, brata i mnogo dragih prijatelja i sada treba da se oprostim od našeg Švabe. 

Na kraju komemoracije je poručeno: “Driblaj majstore, a tvoja muzika sa terena vječno će odzvanjati u našim srcima”.

Raport.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE