Portal 072info

Šta se dešava sa tržištem cigareta u BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stalan rast maloprodajnih cijena, u uvjetima dugogodišnjeg gospodarskog pada, odnosno stagnacije regionalnih tržišta, uzrokuje pad cigaretnog tržišta i pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima te eksploziju potrošnje rezanog duhana.

Navedeno je to u godišnjem poslovnom izvješću za 2014. hrvatske Adris Grupe, koja u BiH, kao i u Hrvatskoj i Srbiji, drži značajan udio cigaretnog tržišta s proizvodima iz svoje Tvornice duhana Rovinj (TDR). Po njihovim podacima, u BiH se tržište cigareta smanjilo za 43 posto u razdoblju od 2008. do 2014. godine, dok se u istom razdoblju hrvatsko smanjilo za 38, a srbijansko za 41 posto. Unatoč smanjenju prodaje, na tržište su plasirali više od 8 milijardi cigareta, prenosi Dnevni list. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rasle cijene

– Unutar smanjenog tržišta cigareta udio najnižeg cjenovnog segmenta u Hrvatskoj se u navedenom razdoblju povećao dva puta, a u susjednoj BiH gotovo četiri puta, navode u Adrisu odakle ističu da je njihov cigaretni dio poslovanja na ključnim tržištima suočen s mnogobrojnim negativnim trendovima, ponajprije sa stalnim rastom trošarina. Tako dodaju da je u šestogodišnjem razdoblju trošarinsko opterećenje na Ronhillu u Hrvatskoj poraslo 89 posto, u Srbiji 133 posto, a u BiH čak 203 posto. Posljedično rastu trošarina, ističu, proizvođači su prisiljeni povećavati maloprodajne cijene, prenosi portal seebiz.eu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Unatoč snažnom konkurentskom okruženju u Hrvatskoj i regiji, Adris Grupa je uspješno poslovala: u Hrvatskoj je ublažen pad tržišnog udjela i u 2014. iznosi 57 posto, u BiH je zadržana stabilna tržišna pozicija na prošlogodišnjih 30 posto, dok je u Srbiji znatno porastao udio i iznosi 11 posto.

Manja proizvodnja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po podacima, ukupna prodaja TDR-a u 2014. iznosila je 8,7 milijardi cigareta, pri čemu je 67 posto ostvareno u izvozu, dok je prodaja cigareta u 2014. za devet posto manja u usporedbi s prošlogodišnjom. Adris Grupa u 2014. ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 5,48 milijardi kuna, a poslovni prihod iznosio je 4,89 milijardi kuna. Od toga je prihod TDR-a 1,37 milijardi kuna, a smanjen je za 4,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME