Portal 072info

Sud utvrdio diskriminaciju trudnice u JP “Grijanje” Zenica

Zeničanka Belma Kokić polovinom jula 2015. godine dobila je otkaz iz državne kompanije „Grijanje Zenica“ samo zbog toga jer je ostala u drugom stanju, a otkaz joj je uručen SMS porukom kada je otišla na bolovanje sredinom 2014. godine, piše novinska agencija Patria.

Nakon četiri i po godine rada na pravnim poslovima, nije joj produžen radni odnos. Naime, direktor ovog preduzeća Kasim Sarajlić odlučio je prekinuti radni odnos magistrici prava sa položenim pravosudnim ispitom jer je ostala u drugom stanju, dok je drugim uposlenicama, koje nisu bile trudne, produžio ugovore o radu.  S druge strane, ugovori su bili produženi Nermini Beganović, Ehlimani Fetić i Amni Miskić, a na Belmino mjesto došao je Armin Terzić.

Sve ovo rezultovalo je podizanjem tužbe radi zaštite od diskriminacije, i ostvarivanja prava iz radnog odnosa, koju je Kokić podnijela Općinskom sudu u Zenici protiv zeničkog preduzeća.

Nakon što je održana i zaključena glavna rasprava, sudija Adnan Baručija donio je presudu protiv JP “Grijanje” radi diskriminacije bivše uposlenice zbog prestanka radnog odnosa u vrijeme kada je ista bila na trudničkom bolovanju.

Kako stoji u presudi, postupkom je dokazano da je izvršena diskirminacija budući da je nezakonito prekinut radni odnos, te je Kokićeva odjavljena sa fondova osiguranja za vrijeme trudničkog odsustva.

Zbog svega navedenog, presudom se obavezuje zeničko preduzeće da tužiteljici uspostavi radno-pravni status, osigura joj sva prava iz radnog odnosa i nadoknadi štetu kao i troškove postupka.

Armin Durgut/Patria

Podijelite članak