Trgovci u BiH koriste rat u Ukrajini za dizanje marže

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vlasti entiteta Republike Srpske zatražit će smanjenje trošarina na naftu u Bosni i Hercegovini kako bi ograničile divljanje cijena nafte i drugih proizvoda, dok su u Federaciji BiH utvrdili da su trgovci nezakonito povećali cijene brojnih proizvoda koristeći krizu u Ukrajini kao izgovor za visoke marže.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će predložiti suspendiranje trošarina na naftu i naftne derivate između 15 i 20 eurocenti po litri kako bi se ograničio rast cijene tog energenta i lančane reakcije poskupljenja svih roba.

Vlada razmatra zamrzavanje cijene brašna

Najavio je kako će tu mjeru predložiti na sastanku s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

“Vlada Republike Srpske će pomoći gospodarstvenicima i zato poduzimamo sve potrebne mjere. Zajednički moramo rješavati probleme koji su izazvani zbog sukoba u Ukrajini”, rekao je Višković nakon sastanka s gospodarstvenicima iz Republike Srpske. Najavio je da vlada razmatra i zamrzavanje cijene brašna.

Cijena litre dizela u petak je na benzinskim crpkama porasla na prosječno 1,35 eurocenti, dok se benzin prodaje za otprilike 1,4 eurocenta.

50% poskupljenja nezakonito

U Federaciji BiH su trgovci masovno zloporabili krizu nastalu zbog agresije u Ukrajini te je utvrđeno da su u posljednjih nekoliko dana u 50 posto slučajeva nezakonito podigli cijene. Posebno je to izraženo kod prodaje nafte i naftnih derivata, brašna, ulja i šećera, iako su vlasti toga entiteta donijele odluku o ograničenju cijene roba i visine marže.

”Zbog aktualne situacije, izazvane ratom u Ukrajini, 50 posto trgovaca ne poštuje odluku vlade FBiH o formiranju cijena i marži, već povećava cijene”, rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. Dodao je da taj entitet ima dovoljne količine hrane te je građanima poručio da je ne kupuju u velikim količinama.