U blizini manastira kod Zavidovića pronađen konak star nekoliko vijekova

Screenshot 9 229

U mjestu Gostović nedaleko od Zavidovića već neko vrijeme vrše se arheološka istraživanja na lokalitetu Manastira Svetog Pantelejmona “Udrim” koji je star više od 400 godina. Nema mnogo pisanih tragova o manastiru koji se nalazi u neposrednoj blizini Kamenice kod Zavidovića, a prema pisanim tragovima prvi put se spominje 1604. godine. Više od 300 godina prepušten je zubu vremena, a prošle godine počeli su istražni radovi kojim se želi vratiti sjaj i ovaj lokalitet obogatiti i vjerskim turizmom.

U razgovoru za Klix.ba protojerej i administrator manastira “Udrim” Zoran Živković je kazao da su još prošle godine počeli s prvom fazom obnove koja se odnosila na uređenje unutrašnjosti manastira, a da su ove godine otkrili i tragove konaka u kojem su živjeli monasi koji su se molili u manastiru.

“Radi se o objektu dužine 23 metra i širine pet metara, a u pronađeni su i tragovi peći, posuđa te cijevi za vodu koji svojim izgledom se ne razlikuju od cijevi iz Rimskog doba. Ovo je zaista značajno otkriće, a sa završetkom druge faze, cilj nam je u sklopu treće pronaći i manastirsko groblje jer ako su ovdje živjeli, sigurno je da su se i ukopavali pored manastira”, kazao je Živković za Klix.ba.

Radove na manastiru izvode firme iz Beograda i Banja Luke po odobrenju Federalnog ministarstva za zaštitu okoliša te Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, kao i uz pomoć Mitropolije dabrobosanske.

Živković je pojasnio kako je značajni potencirati vjerski turizam na ovom lokalitetu koji uz prirodu i Park prirode Tajan posjetiocima sigurno može ponuditi mnogo više.

“Kamenica ima park prirode ‘Tajan’, izletište i kupalište, a manastir će sigurno obogatiti ponudu koja će biti proširena i vjerskim turizmom. Ovaj objekt je, prema nekim saznanjima od 14. vijeka i ima svoju kulturnu, tradicionalnu, vjersku i svaku drugu dimenziju te je značajno da se o tome govori”, pojašnjava naš sagovornik.

Na kraju je kazao da komisija za zaštitu nacionalnih spomenika mora više poraditi na turističkim uputama ne samo ovog već i drugih manastira u BiH, a da će do tada oni nastaviti arheološka istraživanja, za koja su im potrebna novčana sredstva, kako bi otkrili i groblje te kompletirali svoj posao.

Klix.ba