U ponedjeljak nova sjednica GV Zenica, pred vijećnicima 16 tačaka

GV IMG 5843
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Nakon danas održane, prve, konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Zenica, Almir Babajić, predsjedavajući vijeća, već je, kako je to i najavio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, zakazao novu, odnosno prvu radnu sjednicu ovog tijela.

To najbolje svjedoči kako se u vijeću sada nalaze uistinu vijećnici koji žele raditi i opravdati povjerenje građana, za razliku od prethodnog saziva koji je ostao zapamćen po svim opstrukcijama prvog čovjeka Zenice, ali i po tome što predsjedavajuća često nije željela ni zakazati sjednicu.

Tako će se pred novim sazivom vijeća na narednoj sjednici, zakazanoj za ponedjeljak, 28. decembar, naći 16 tačaka dnevnog reda.

Vijećnici će se izjašnjavati o Prijedlogu Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2021. godine, Prijedlogu Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju stalnog kružnog toka od ulice Bistua Nuova do spoja sa raskrsnicom M-17, Prijedlogu Odluke o utvrđivanju javnog interesa za spajanje lokalne ceste za Perin Han na raskrsnicu s kružnim tokom na M-17 sa malim urbanim tokom.

Osim toga, na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju hidroelektrane “Janjići” na rijeci Bosni, Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za nastavak radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici u sastavu Regionalne ceste R-445 dionica Zenica – Lašva u dužini 1,5 kilometar, Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim djelatnostima zajedničke potrošnje.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Regulacionog plana “Centar Nemila” po skraćenom postupku, Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene Regulacionog plana “Trg Rudara” i Prijedlog Odluke o provođenju Izmjene Regulacionog plana “Trg rudara”, Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta putem licitacije – lokalitet “Trg rudara” KO Zenica II, Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene Regulacionog plana “Centar 2” i Prijedlog Odluke o provođenju izmjene Regulacionog plana “Centar II”.

Vijećnici će se izjašnjavati i o Prijedlogu Rješenja o imenovanju privremenih Upravnih odbora Javnih ustanova “Dom zdravlja” Zenica i Apoteka “Zdravlje “Zenica”, ali i Prijedlogu Rješenja o imenovanju stručnih komisija za utvrđivanje prometne vrijednosti nekretnina na području Grada Zenica, te Prijedlogu Rješenja o imenovanju Komisije za provođenje postupaka javnih konkursa – nadmetanja (licitacija) za raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem u vlasništvu grada.

Posebno će biti interesantno kako će glasati vijećnici stranaka koje su brojne naprijed navedene tačke prethodne četiri godine odbili podržati. Sjednica je zakazana za ponedjeljak, sa početkom u 10 sati.

Podsjetimo, na današnjoj konstituirajućoj sjednici GV Zenica obratio se i gradonačelnik Kasumović, apsolutni pobjednik proteklih izbora koji je osvojio najviše glasova u državi.

Građani su vas izabrali i želim podsjetiti na sljedeće stvari. Od mene kao gradonačelnika koji je dobio najveći broj glasova u državi i od moje Gradske uprave imat će apsolutno podršku u svome radu. Zahvaljujem se i prošlom sazivu GV na usporenom radu protekle četiri godine. Moja pobjeda vam treba bit nauk kako treba raditi da su građani zadovoljni. Zamolit ću vas još jednom, izabrani ste za GV grada Zenice, izabrali su vas građani i sve vaše aktivnosti trebaju za bolji kvalitet građana. Bilo kakve priče oko države, federacije, kantona, mi nismo zaduženi za to. Normalna je stvar da volimo svoju državu. Trebate se boriti da građanima Zenice bude bolje. Žao mi je što vijeće, vidjeli ste da nema dva kandidata. To je ono što sam govorio u predizbornoj kampanji, nemojte varati građane, a to su Selvedina Sarajlić Spahić i Suad Kaknjo. Ništa nećete postići varajući građane i neka je na sramotu Kaknji i Sarajlić Spahić što su ih izigrali. Ponavljam, apsolutno ćete imati potporu, osim ako vam krenu komandovati iz drugih gradova. Građani su nas izabrali i moramo se boriti samo za boljitak tih građana. Drago mi je što je 28 ljudi glasalo od 29 prisutnih za Radno predsjedništvo. Tako trebamo nastaviti. Nemojte biti ni pozicija ni opozicija. Vidjet ćete, sve dok normalno ide nećete imati nikakvu branu od Gradske uprave i mene – rekao je Kasumović.