Portal 072info

UNDP upriličio edukativno–zabavni događaj u Zenici‏

U okviru projekta”Zeleni ekonomski razvoj”, u Zenici je održan edukativno-zabavni događaj na temu efikasnijeg korištenja energije, smanjenja potrošnje i uštede troškova, koji UNDP u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske provodi na području Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj edukativno-zabavnog karaktera ima za cilj informisati što veći broj građana, prvenstveno mladih o važnosti pametnog korištenja energije za cijelu planetu. Svi prisutni su dobili edukativne brošure u kojima se nalaze savjeti o efikasnijoj upotrebi energije. Najmlađi su kroz kviz znanja odgovarali na pitanja, a najbolji odgovori bili su nagrađivani poklonima.

Osim Zenice, u toku mjeseca septembra slične aktivnosti će biti organizovane u Banja Luci, Bijeljini, Bihaću, Doboju, Travniku, Livnu, Mostaru, Orašju, Širokom Brijegu, Prijedoru, Goraždu, Trebinju i Tuzli.

”Informisanje i edukacija građana je polazna tačka ka ostvarenju cilja za očuvanje prirode i prirodnih resursa. Prekomjerno i bespotrebno eksploatisanje energetskih izvora predstavlja veliki problem za cijelu planetu. Ovaj problem, a koji se tiče svih nas se jedino može riješiti podizanjem svijesti  i edukacijom građana o važnosti pametnijeg korištenja energije, te u konačnici sinergijskim djelovanjem svih zemalja na pronalaženju alternativnih i obnovljivih izvora energije, kojih ima i više nego dovoljno.” – kazao je voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.undp.ba kao i na facebook stranici namijenjenoj mlađoj populaciji www.facebook.com/Profesor.Atom

Podijelite članak