USLJED OBILNIH PADAVINA: U Banja Luci aktivirano klizište, poplave u Modriči i Jezeru

Podijelite vijest

Usljed obilne kiše u ulici Srpskih rudara u Banjoj Luci aktiviralo se klizište koje ugrožava jednu kuću, dok je vodostaj većine rijeka u porastu – potvrđeno je danas iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

Tokom protekla 24 sata na području Banje Luke palo je 37,9 litara kiše po metru kvadratnom.

Vodostaj rijeke Vrbas u Delibašinom selu kod Banje Luke na hidrološkoj stanici dostigao je 315 centimetara, što je za 65 centimetara više u odnosu na kvotu redovne odbrane od poplava.

U općini Modriča došlo je do izlivanja potoka Ljubijača, pri čemu su ugrožene dvije kuće, kao i potoka Lukavica u naselju Bušletić u Doboju, zbog čega je u prekidu saobraćaj prema naselju Sjenina Rijeka.

Podzemne vode i bujice na manjim potocima napravile su štete na poljoprivrednim površinama, koje će biti naknadno utvrđene, navode iz Civilne zaštite RS-a.

U općini Jezero vodostaj rijeka Plive i Jošavke je u porastu, poplavljena je benzinska pumpa, ambulanta je zaplavljena i ponovo su se pojavile podzemne vode u mjestu Ljoljići.

Na području općine Prnjavor vodostaj Ukrine je u porastu i ova rijeka je počela da se izliva u priobalnom području u mjestu Prisoje u Mjesnoj zajednici Kulaši. Rječica Lišnja se izliva u priobalnom području u naselju Ratkovac, ali za sada nema ugroženih domaćinstava.

Vodostaj rijeke Bosne u Modriči je 210 centimetara, što je 40 centimetara više u odnosu na prethodno mjerenje. U općini Bosanski Brod na sektoru tri, Ivanjsko polje, i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava.

Fena