Teufik Hadžiosmanović, alergolog: Alergični na polen trebaju izbjegavati odlazak u prirodu

Teufik Hadžiosmanović, alergolog: Alergični na polen trebaju izbjegavati odlazak u prirodu

Visoke koncentracije polena u zraku zabilježile su mjerne stanice Pofalići i Stari Grad u Kantonu Sarajevo. 

– Izmjerene vrijednosti polena kretale su se u intervalu od 12 do 130 pol. zrna/m3 – navodi se u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Centra za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Treba se pripaziti

Dr. Teufik Hadžiosmanović, alergolog, kazao je za portal “Avaza”, da u principu oni koji znaju da su alergični ne bi trebali izlaziti vani, pogotovo u jutarnjim satima, kada je koncentracija polena u zraku velika.

– U ovom momentu cvjetaju trave, a ima i poneko drveće, ali, prevashodno su sada u zraku poleni trava. Znači oni koji su alergični na polen trava, treba da se pripaze i da ne odlaze u prirodu te da se ne kreću po zelenim površinama koje se kose – kazao je dr. Hadžiosmanović.

Savjetuje da alergični na polen ne izlaze vani mokre kose jer se polen uplete u kosu pa ga tako unesu u kuću i onda im je stalno prisutan.

Ne sušiti veš na terasama

– Alergični ljudi ne bi trebali da prozračuju prostore koji ispred sebe imaju travnjake, pogotovo u jutarnjim satima, također, ne bi trebalo veš da suše na terasama jer se na vlažan veš također mogu zakačiti polenska zrnca pa ih onda unesu u kuću i tako ih stalno imaju – navodi dr. Hadžiosmanović.

Terapija je standardna antihistemici, bilo da su u obliku kapi za oči ili tablete ili kod onih koji imaju teže reakcije kao što su asmatični napadi, to su pumpice koje su kombinacija kortikosteroida i pretagonista drugog djelovanja.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE