Portal 072info

Započela realizacija odobrenih projekata u okviru projekta ˝Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH˝

Šest mjesnih zajednica Grada Zenice su aplicirale na javni poziv u okviru projekta ˝Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini˝ s ciljem realizacije infrastrukturnih projekata predloženih od strane mjesnih zajednica, a koji su u skladu s prioritetima definisanim na forumima građana u MZ.

Kao rezultat odobrenih projektnih prijedloga, danas je započela realizacija projekata i to u MZ Ričice – projekat “Uređenje prostorija društvenog doma” i u MZ “Sejmen” – projekat “Igrajmo na otvorenom” koji obuhvata sanaciju igrališta kod OŠ “Edhem Mulabdić” i izgradnju šah terena na otvorenom. Također su danas započeti radovi i na adaptaciji prostora MZ “Brist” za potrebe društvenog centra.

Do kraja oktobra trebaju biti završeni projekti i u ostalim mjesnih zajednicama Grada Zenica koje učestvuju u ovom projektu. U pitanju su projekti “Javna rasvjeta u MZ Gradišće”, projekti sanacije društvenih domova u MZ Nemila i MZ Perin Han, kao i završni radovi u dijelu društvenog doma MZ Arnauti.

Realizaciju projekata sufinansira Grad Zenica s učešćem od 30%.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

136 mjesnih zajednica i 24 jedinice lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u prvoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box