Završena treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, postignut pozitivni pomak

39F48092 F812 4497 AEB5 2D2CABF37A8E
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Treća runda pregovora koja se vodi između Rusije i Ukrajine je završena a postignut je, prema riječima savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, pozitivan pomak.Kako je rekao savjetnik Zelenskog, Mykhailo Podoliak, postoje mali pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora.

[TWITTER]150089161381552538[/TWITTER]

“Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku nagodbe, uz prekid vatre i sigurnosne garancije”, napisao je na Twitteru Podoliak.

Podsjećamo, treća runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije odvijala se danas u Bjelorusiji, a pregovarači, kao i zahtjevi, bili su isti kao i u prethodnim susretima.

ČITAJ JOŠ:  Rusija prijeti BiH

Rusija traži da Ukrajina prizna Krim kao ruski teritorij, da priznaju nezavisnost samoproglašenih republika na istoku Luganjsk i Donjeck te da Ukrajina promijeni ustav i obaveže se da neće pristupati nijednom vojnom savezu.

Ukrajinci traže prekid vatre i povlačenje ruske vojske u potpunosti iz regije Donbas (Donjeck i Lugansk), ali i s Krima.

Nije poznato hoće li, i kada, biti četvrta runda pregovora.

U međuvremenu, britanski premijer Boris Johnson ponovio je da je bojkot ruske nafte i plina mogućnost koju Zapad i dalje razmatra.

ČITAJ JOŠ:  Erdoan razgovarao sa Lukašenkom: Turska nastavlja ulagati napore da se rat zaustavi

“Moramo razmišljati kako da prestanemo biti ovisni o ruskoj nafti i plinu. To svi rade, svi su na istom putu”, rekao je Johnson.

Danas je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio od međunarodne zajednice da bojkotira ruski izvoz i pozvao na bojkot isporuka Rusiji.

GODISNJICA
MARKETING