ZENICA: Zbog velikog broja smrtnih slučajeva posmrtnine se isplaćuju s odgodom

Zbog drastičnog povećanja smrtnosti svojih članova te većeg broja zahtjeva njihovih porodica za isplatu posmrtnina, Udruženje penzionera Grada Zenica bilo je prinuđeno da ograniči broj isplata posmrtnina tokom jednog mjeseca na maksimalno 75 – potvrdio je u izjavi za Fenu predsjednik tog udruženja Emin Sijerčić.

On podsjeća kako to udruženje ima oko 17.000 članova, a da se trend povećanja broja umrlih sa posljednja tri mjeseca prošle, protegao i na nepuna prva četiri mjeseca ove godine.

-U zadnja smo tri mjeseca prošle godine imali 370 preminulih članova, odnosno toliko smo isplatili posmrtnina, dok je mjesečni prosjek do tada bio 55 umrlih i isplaćenih posmrtnina. Trend se nastavio i ove godine pa je u nepuna četiri mjeseca ove godine umro 381 naš član – ističe Sijerčić.

On napominje da su, zbog toga, odlučili da porodicama preminulih članova naknadu isplaćuju s odgodom.

-Na ovakav smo se način odlučili kako ne bismo umanjivali iznos posmrtnine, koja za članove koji su barem pet godina bili članovi te uplaćivali po tri konvertibilne marke mjesečno, iznosi 500 KM. Smatrali smo da je, mada je bilo prijedloga da se iznos posmrtnine smanji za 30 posto, kao što su uradila neka druga udruženja, bolje da tu naknadu isplatimo s mjesec i po do dva zakašnjenja, a da je isplatimo u cjelokupnom iznosu – kaže Sijerčić.

Navodi da su prošle godine isplatili 890, a godinu ranije koja nije bila pandemijska, isplatili ukupno 650 posmrtnina. To je veliko povećanje i zahtjevi za posmrtninu, pojašnjava, prevazilaze mjesečni priliv sredstava od članarina.

Međutim, kako su dio novca morali ostaviti i za nabavku lijekova te kupovinu prehrambenih paketa članovima teškog imovnog stanja, ali i za funkcioniranje udruženja, morali su ograničiti broj naknada koje mogu isplatiti tokom jednog mjeseca.

Naknada za posmrtninu za članove udruženja, koji su nakon povećanja na tri KM, članarinu nastavili plaćati po jednu KM, iznosi maksimalno 200, dok se porodicama čiji su članovi do smrti plaćali po dvije KM, isplaćuje posmrtna naknada u iznosu od 400 KM.

IZVORFena
Prethodni članakZašto je prekinuto online praćenje suđenja u Sudu BiH?
Sljedeći članakDžejla Ramović danas slavi 19. rođendan: Čestitka majke Edite posebno se izdvaja