“Zlatni pasoši” za Ruse bi mogli ugroziti bezvizni režim za Srbijance

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vlada Srbije želi da ruskim državljanima olakša dobijanje državljanstva. Oni bi, međutim, tada mogli bez vize da se kreću u šengenskom prostoru, a Evropska unija to ne želi i već je upozorila Beograd.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u Srbiju je ušlo 200.000 ruskih državljana, ali se ne zna koliko ih se trajno nastanilo. Za ulazak im nije potrebna viza, a oni koji imaju radno mjesto ili su samozaposleni već sada dobijaju boravišnu dozvolu bez ikakvih problema, piše list Neue Zurcher Zeitung.

Većina ruskih emigranata živi u Beogradu i Novom Sadu. Švicarski list prenosi izvještaje medija prema kojima su Rusi od početka rata u Srbiji registrovali 3.000 firmi.

“Vlada i predstavnici privrede nadaju da će ruski emigranti pružiti značajan doprinos razvoju Srbije. Većina njih dobro je obrazovana i mlada. Oni odgovaraju upravo onom segmentu stanovništva koji već 20 godina masovno napušta zemlju u pravcu Zapadne Evrope”, piše Neue Zurcher Zeitung.

Pritom, kako je naveo list, mnogi Rusi rade u IT sektoru i vlada u Beogradu želi olakšati proces sticanja državljanstva mladim, dobro obrazovanim pridošlicama: “Državljani Rusije, koji su samozaposleni ili rade u srbijanskoj firmi, mogli bi da dobiju srbijanski pasoš već poslije godinu dana”.

“Zlatni pasoši” za Turke, Arape, a sada i za Ruse

Švicarski list je istakao i da je većina ruskih emigranata u Srbiji protiv rata, da se mali broj politički angažuje, dok je većina došla kako bi izbjegla mobilizaciju ili zbog pogoršanja poslovne situacije u domovini: “Mnogi bi vjerovatno željeli da se nastane u zapadnoj Evropi, ali im je taj put onemogućen zbog viza”.

Neue Zurcher Zeitung je ukazao da je plan Vlade Srbije da ponudi Rusima srbijansko državljanstvo već nakon godinu dana izazvao reakciju Evropske komisije koja je “Beogradu nedavno uputila pismo, upozoravajući da pažljivo prati tamošnju politiku u cilju rane identifikacije mogućih sigurnosnih rizika za EU. U pismu je navedeno da je Brisel 2022. jasno preporučio Beogradu da ukine programe državljanstva za investitore (koji se drugde nazivaju ‘Zlatni pasoši’)”.

Beograd je to do sada praktikovao uglavnom sa turskim i arapskim investitorima, a sada bi program rado proširio na poslovne ljude iz Rusije.

“Prošle godine je broj Rusa, koji su dobili srbijansko državljanstvo, značajno porastao, za bar 70 posto. Međutim, apsolutni brojevi su još uvijek skromni, riječ je o 30 osoba. Većinom su to poslovni ljudi i sportisti kojima je bez problema dodijeljeno srbijansko državljanstvo”, piše Neue Zurcher Zeitung.

Od toga je profitirao i 19-godišnji bokser Aleksej Šendrik iz Moskve koji je srbijanski pasoš dobio za samo dva mjeseca. Izdvojen je još jedan primjer: “Nedavno je srbijansko državljanstvo stekao i Arkadij Mutavči, bivši dobavljač administracije Kremlja koji je, prema Radiju Slobodna Evropa (RSE), povezan i sa jednom firmom u Luksemburgu”.

Nije poznato da li su se ti “novi Srbijanci odrekli ruskog državljanstva, kako to propisuje srbijanski zakon”.

Dvosjekli mač

Švicarski list je ukazap da EU “upozorenjem Beogradu želi da spriječi da ruski državljani zahvaljujući srbijanskom pasošu dobiju bezvizni pristup Šengenskom prostoru” i konstatuje da su “velike šanse da se Brisel izbori za svoje stavove”.

EU “prijeti ukidanjem bezviznog režima za Srbiju”. Taj režim je zemlji dodijeljen 2009., poslije mukotrpnih reformi, a Neue Zurcher Zeitung je naglasio da bi se “svaka vlada, koja bi dovela tu privilegiju u opasnost, suočila s velikim pritiskom javnosti”.

“Stoga se računa da Beograd neće Rusima masovno dodjeljivati državljanstva”, zaključuje se u tekstu, “posebno jer bi to moglo da se pokaže kao mač sa dvije oštrice: više Rusa bi okrenulo leđa Srbiji i pokušalo da ode dalje na Zapad”, prenosi Deutsche Welle.