Putinov najodaniji saradnik priznao: Invazija ne ide po planu

Putinov najodaniji saradnik priznao: Invazija ne ide po planu

Zvanična Moskva prvi put je javno priznala da njena takozvana specijalna vojna operacija, kako službeno nazivaju invaziju na Ukrajinu, ne ide kako su planirali.

– Htio bih reći da ne ide sve brzo kako bismo željeli, ali samo iz razloga što se nacisti kriju iza leđa civila, starih ljudi, žena, djece, organizuju borbene položaje u vrtićima, školama, kao i stambenim zgradama. Međutim, korak po korak idemo prema postavljenom cilju i pobijedićemo, izjavio je danas Viktor Zolotov, glavni zapovjednik Nacionalne garde Rusije, nekadašnji lični tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan od njegovih najlojalnijih saradnika.

Idu prema cilju

Zolotov je izjavu dao nakon pravoslavnog bogosluženja u moskovskom hramu Hrista Spasitelja pa je tom prilikom i dodao da će Hristova ikona zaštititi rusku vojsku i ubrzati njihovu pobjedu.

On je ustvrdio da pripadnici Nacionalne garde, zajedno s ruskim Oružanim snagama, ‘korak po korak’ izvršavaju postavljene zadatke tokom specijalne operacije u Ukrajini i da idu prema cilju.

U međuvremenu, u nedjelju se oglasio i jedan od članova ruskog pregovaračkog tima, koji je bio na tri dosadašnja sastanka s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji. 

Tri runde pregovora

Leonid Slucki je, komentarišući tok pregovora, koji su nakon tri runde fizičkih susreta nastavljeni u nepoznatom broju rundi videosastanaka, izjavio da se prema njegovim očekivanjima napredak u pregovorima može razviti u zajednički stav obiju delegacija, u dokumente spremne za potpisivanje.

– Uporedimo li pozicije Rusije i Ukrajine na pregovorima na samom početku i danas, vidi se značajan napredak, izjavio je Slucki ne iznoseći nikakve konkretne detalje o suštini pregovora.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak saglasan je da su pregovori postali konstruktivniji.

– U principu nećemo odstupiti ni od jedne naše pozicije. Rusija to razumije. Rusija već počinje zvučati konstruktivno. Mislim da ćemo neke rezultate postići doslovce u danima koji su pred nama – izjavio je Podoljak.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE