Udruženje žrtava genocida pisalo Dodiku: Hvala vam što priznajete presudu Karadžiću

Udruženje žrtava genocida pisalo Dodiku: Hvala vam što priznajete presudu Karadžiću

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku povodom njegovog obraćanja predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Haagu (Mehanizam) Carmelu Agiusu i žalbe zbog odluke da Radovan Karadžić kaznu izdržava u Velikoj Britaniji.

Tekst pisma prenosimo u nastavku:

“Prije svega, hvala vam što ste pismom predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Hagu (Mehanizam) priznali presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma Carmel Agiusu potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid, i prvi je predsjednik “nečega što se zvalo Srpska Republika u BiH”. Presuđen je, između ostalog, i za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem istrebljenja nesrpskog stanovništva s teritorije koju je kontrolisala tzv. Srpska Republika u BiH.

Izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio. Ovo vaše pismo na vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvatate presude Mehanizma i da ste spremni da ih implementirate u BiH.

Nadamo se da ćete predložiti i stranačkim kolegama da podrže donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, što bi svakako bio put prema boljoj budućnosti u BiH”, navodi se u pismu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE