Portal 072info

Cijena alkohola u Evropi: Najskuplji na Islandu, najjeftiniji u BiH

Beograd 04.04.2012 Maksi diskont u Delta Sitiju. Prodavnica, market, kupovina, soping, namirnice, raf, rafovi, Delta City, Maxi diskont, Supermarket, Super maksi. Alkohol, pice, kupac, korpa. RAS foto Mladen Surjanac

Na nivou cijele Evrope, računajući i zemlje koje nisu članice EU, najniža cijena alkoholnih pića zabilježana je u Sjevernoj Makedoniji i BiH, dok je najviša na Islandu i u Norveškoj.

Prema podacima Eurostata alkoholna pića u EU su najskuplja u Finskoj, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji, prenosi Tanjug

Prosječna cijena alkohola u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta viša od prosjeka cijena u EU.

Kad se uporede cijene u državama sa srednjom cijenom alkoholnih pića u EU sa indeksom vrijednosti 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena žestokih pića, vina i piva bila najviša u Finskoj sa indeksom cijena od 812, nakon čega slijede Irska (177) i Švedska (152).

Na nivou EU cijena pića je bila najniža u Bugarskoj i Rumuniji sa indeksom 74, nakon čega dolazi Mađarska (77), Češka (82), te Španija (84).

Kad je riječ o državama u regionu, najskuplje cijene alkoholnih pića plaćaju građani Grčke (132), Crne Gore (105) i Hrvatske (100), Srbije (84), Slovenije (92) i Albanije (99). Dok je najniža cijena u BiH (72)

Podijelite članak
  • 13
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box