Screenshot 3 64
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Djeca do najmanje 12 godina moći će u Hrvatsku i bez negativnog testa, koji je sada potreban za djecu stariju od sedam godina.

Za turizam u Hrvatskoj iznimno je bila važna odluka štaba kojom je od aprila prelazak preko granice bez karantina ili testiranja dopušten svim vakcinisanim osobama, no kako se bliži sezona, u sektoru su svjesni da na putu do ostvarenja znatnijeg turističkog prometa i dalje stoje brojne prepreke, piše Jutarnji list.

Najznačajnija među njima odnosi se na ulazak u zemlju djece u dobi između sedam i 16 godina, a koja su ostala u nekoj vrsti praznog prostora. Oni, naime, ne mogu biti vakcinisani jer se dosad registrirane vakcine odnose isključivo na osobe starije od 16 godina, a prema trenutnim uvjetima za prelazak hrvatske granice, nisu ni u skupini osoba koje bi bile oslobođene potrebe karantina, odnosno PCR testiranja.

Konkretno, obveze predočenja testa, potvrde o preboljeloj koroni ili o vakcinisanju pri prelasku granice, oslobođena su prema domaćim propisima sva djeca do 7. godine, što će svim strancima koji će u Hrvatsku tokom ljeta dolaziti sa starijom djecom znatno otežavati ili poskupljivati ulazak u zemlju.

Svi će, naime, na granici za djecu morati predočiti negativan PCR, odnosno antigenski test ili predočiti potvrdu da su preboljeli covid-19. Ovoga su svjesni u većini domaćih strukovnih turističkih udruga zbog čega je dio njih prije desetak dana HZJZ-u uputio inicijativu da se potrebe testiranja pri prelasku granice oslobode sva djeca do 12 godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista.

Zašto je sektoru ovo važno, najbolje svjedoči statistika iz 2020. godine. Lani su, naime, prema podacima HTZ-a djeca u dobi između sedam i 16 godina ostvarila 890.000 dolazaka i ukupno nešto malo više od sedam miliona noćenja, što u odnosu na 43 miliona noćenja, koliko su ih lani napravili stranci, iznosi čak 16 posto, prenosi Hina.

Na djecu u dobi od sedam do 16 godina tako otpada oko šestine noćenja koja u Hrvatskoj naprave stranci, a kad se u obzir uzme da sva ta djeca imaju po dvoje roditelja koji su pratnja na putu, implikacije na domaći turizam, ostanu li ovakvi uvjeti, mogle bi biti drastične, donosi Jutarnji list.