Dodik: Genocid Srbi nikada nisu počinili, džaba vam vaša priča o sudovima

1 24
Podijelite vijest

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik položio je vijenac na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjoj Luci i tom prilikom rekao da “Srbi nisu nikada nikoga napali, da nisu išli sa svoje teritorije i da nikada nisu počinili genocid”.

– I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikada nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih zvaničnika nije htio da prizna – kazao je Dodik.

ČITAJ JOŠ:  Evo šta je Emir Kusturica rekao o Miloradu Dodiku?

Genocid potvrđen brojnim presudama

On je dodao da „arogantni i licemjerni kakvi jesu, uvijek su nastojali da Srbe stave na drugu, negativnu stranu, pogotovo u ratovima devedesetih, kada su nastojali da Srbima stave etiketu varvarskog naroda i epitet genocida“.

Podsjećamo da je genocid u Srebrenici potvrđen brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata.

Dodik je također rekao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio na strani progresivnih snaga koje su se suočile sa fašizmom, ističući da ne može da prođe revizija historije, pogotovo Drugog svjetskog rata.

ČITAJ JOŠ:  Ko je prevario Trivić i kako je stvoren lažni sukob Dodika i Vučića

Fašistički režimi

– Srbi su i digli ustanak protiv svih fašističkih režima ovdje, Nezavisne Države Hrvatske, njemačkog okupatora i svih onih koji su sadejstvovali s njima, s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način riješe takozvano srpsko pitanje na Balkanu, u nastojanju da eliminišu bilo kakav uticaj pravoslavlja na ovom prostoru – rekao je Dodik u govoru na obilježavanju Dana pobjede.

Premijer RS Radovan Višković čestitao je stanovnicima RS Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, ističući da se 76 godina od pobjede nad ideologijom zla, narod RS sa neizmjernim ponosom sjeća predaka koji su živote ugradili u pobjedu nad fašizmom.

ČITAJ JOŠ:  Medijski rat Dodika i Vučića zbog izbora, tabloidi vrište: Prljavo je napao predsjednika Srbije!

– Drugi svjetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vrijeme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vjere i porijekla – istakao je Višković.


Podijelite vijest