Dok državu nije briga: U BiH i Oružane snage ovise o donacijama

osbih pixsell
22.05.2021., Centar za borbenu obuku OS BiH Manjaca, Banja Luka (BiH) – Zajednicka pokazna vjezba "Brzi odgovor 21" oruzanih snaga BiH i SAD odrzana je danas na poligonu Manjaca. Pokazna vjezba "Brzi odgovor 21" pocela je po uigranom scenariju ulaskom američkih helikoptera UH-60 "Black Hawk" iz sustava 1. brigade borbene avijacije Kopnene vojske SAD u zonu operacija uz kojih se iskrcao kombinovani vod pripadnika Bataljonske borbene grupe lake pjesadije Oruzanih snaga BiH i 2. bataljona 124. pjesadijskog puka Oruzanih snaga SAD. Na danasnji događaj su dosli su clanovi Predsedništva BiH Sefik Dzaferovic i Zeljko Komsic, Sifet Podzic ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) kao i drugi visoki zvanicnici. Milorad Dodik, predsjedavajuci Predsjednistva BiH, i Zoran Tegeltija, predsjedavajuci Savjeta ministara BiH, nisu prisustovali vjezbi iako su pozvani od strane OS BiH.rrPhoto: Dejan Rakita/Pixsell
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Rat u Ukrajini predstavlja rizik za kompletnu evropsku sigurnost, upozoravaju vojnopolitički eksperti. Dodaju, naročito su ranjive države jugoistočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Stoga je potrebno izdvajati mnogo više sredstava u sigurnost nego što se to do sada činilo.

Element sigurnosti osnova je da se razvija bilo šta drugo, a zemlje poput naše, u kojima nije završen proces evroatlanskih integracija, formalno nisu pod kišobranom kolektivne sigurnosti, kaže ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Pojašnjava da je ukrajinska kriza pokazatelj da EU mora pod hitno raditi na ovom pitanju, ali i da svi konačno moramo
shvatiti da se mnogo više GDP-a mora izdvojiti u sigurnost, na čemu se i radi, javlja BHRT.

“Posebno me raduje da su svi koliko vidim kroz ovaj dokument u Evropskoj Uniji shvatili da NATO mora ostati streteški partnert. Mislim da ćemo se i mi vrlo brzo, na jugoistoku Evrope morati odlučiti, oni koji nisu, da smo mi ipak, da pripadamo Zapadu, demokratskom svijetu, a ne nikako varvarizam koji gledamo. Reći ću i urbicid koji se trenutno dešava u Ukrajini”, kaže Podžić.

Oružane snage BiH već tri godine su na privremenom finansiranju. Problem je što sama država ne ulaže dovoljno u naše Oružane snage, ali, ističe ministar Podžić, sretna okolnost je da BiH ima prijatelje od kojih dobija vrijedne donacije, a neke su i na putu. Podsjeća i da snage misije ALTEA imaju dužnost da sačuvaju sigurnosno okruženje u BiH.

Oružane snage nemaju adekvatno finasiranje, ali nikako ne smiju biti potcijenjene, poručuje vojno-politički analitičar Đuro Kozar. Dodaje, OS imaju sredstva za efikasnu odbranu u slučaju bilo kakve invazije.

“Sada smo dobili četiri višenamjenska helikoptera od Amerikanaca. Od zemalja NATO-a takođe dobili smo i 70 motornih vozila oklopnih točkaša. Time se popravila manevarska sposobnost naše vojske. Situacija bi bila puno bolja da je finasiranje redovno. Da je to puno više od 290 miliona koliko je bilo već nekoliko godina”, navodi Kozar.

Iz NATO štaba potvrđuju posvećenost Bosni i Hercegovini. Poručuju da posvećenost NATO-a BiH djelimično se odražava u kontinuiranoj podršci i saradnji s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama. Neovisno o odluci o članstvu, koju BiH sama treba donijeti, reforme za koje je BiH tražila pomoć NATO-a će modernizirati sistem odbrane BiH, učiniti ga efikasnijim, transparentnijim i više demokratskim i pomoći u stvaranju uslova koji će poslovnim subjektima uliti povjerenje da investiraju u BiH.

Dodaju da kontinuirana modernizacija OS BiH poboljšava sposobnost da rade sa zemljama iz regiona u odgovoru na prirodne katastrofe i pružanju sigurnosti i prosperiteta za sve.